Metro-portal.hr

objavljeno 27.10.2009. 11:48:14
Emocije životinja

Tuguju li čimpanze doista?

Intrigantna fotografija snimljena je nedavno u Sanaga-Yong azilu za čimpanze u Kamerunu

Tuguju li čimpanze
Tuguju li čimpanze (Daily Mail)
Kada je čimpanza Dorothy, koja je bila u kasnim 40-tima, umrla od srčanog udaraa, njezine prijatelje očito je pogodila tuga. I dok je čuvar odvozio tijelo na posljednje počivalište ostale čimpanze skupile su se uz ogradu tužno promatrajući u gesti solidarnosti.

U azilu za čimpanze radi uglavnom lokalno stanovništvo, a potreba za pomoći tim životinjama velika je s obzirom da su sva siročad koja je ostala bez roditelja u ilegalnom lovu. Krivolovci male bebe čimpanza nakon toga prodaju kao kućne ljubimce.

Sve donedavno, kategorizacija ovakvih scena te impliciranje ljudskih osjećaja poput tuge, automatski bi bilo otpisano od strane znanosti. No, sve veći broj dokaza sugerira da dublje emocije, poput tuge za voljenim bićem nakon njegove smrti, te čak i dublje razumijevanje smrti, nije rezervirano samo za našu vrstu.

Čimpanze održavaju kompleksnu socijalnu zajednicu. Stručnjaci navode mnoge primjere kada bi zajednica, nakon smrti člana, ušla u tihi period tugovanja, pokazujući složene emocije i ponašanje.

No najfascinantniji je ritual slonova koji nakon smrti člana zajednice provode dane čuvajući njegovo tijelo od predatora i lešinara, ostavljajući dojam tugovanja. Slonovi su visoko društvene, inteligentne životinje, čije izvrsno pamćenje nije nepoznanica.

27.10.2009. 11:48:14
http://metro-portal.hr/tuguju-li-cimpanze-doista/25105/