Metro-portal.hr

objavljeno 12.09.2010. 11:50:00
SUKOB NAVIJAČA

Tučnjava nakon košarkaške utakmice u Kosovskoj Mitrovici

Skupina mlađih Albanaca sukobila se sa navijačima Srbije nakon utakmice između Turske i Srbije na Svjetskom prvenstvu

Kosovska Mitrovica
Kosovska Mitrovica (Wikipedia)

U sukobu između nekoliko stotina Srba i Albanaca, koji su se u noći sa subote na nedjelju dogodili u Kosovskoj Mitrovici, ozlijeđeno je četvero civila srpske nacionalnosti, od kojih jedan teže, kao i jedan pripadnik europske misije za provedbu prava na Kosovu EULEX-a, javljaju kosovski mediji u nedjelju.

Do sukoba je došlo nakon što se, proslavljajući pobjedu Turske nad Srbijom u polufinalu svjetskog prvenstva u košarci, skupina mlađih Albanaca okupila u južnom dijelu Mitrovice kod mosta na rijeci Ibar, koji vodi do sjevernog dijela grada pretežno naseljenog Srbima.

Srbi su istodobno bili okupljeni u kafićima smještenim nadomak mosta na sjevernoj strani rijeke, kada se, kako se navodi, začula pucnjava iz automatskog oružja.

>>Turska i SAD u finalu SP-a u košarci

Kosovska policija upotrijebila je suzavac kako bi rastjerala Srbe i Albance koji su, okupljeni na sjevernoj i južnoj strani mosta, potom kamenovali jedni druge, dok su pripadnici policije EULEX-a i KFOR-a blokirali most, dodaje se.

Po riječima glasnogovornika kosovske policije u Mitrovici Besima Hotija, posebna postrojba policije je zajedno s policijom EULEX-a za samo nekoliko minuta uspjela preuzeti kontrolu nad područjem tako da nije bilo izravnih kontakata među pripadnicima skupina koje su sudjelovale u incidentu.

Po navodima beogradskih medija, do sukoba je došlo nakon što je skupina Albanaca, slaveći pobjedu Turske, prešla most na Ibru te došla na sjevernu stranu grada provocirajući Srbe koji su u gostionicama pratili utakmicu.

Državni tajnik srbijanskog ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović kazao je srbijanskoj državnoj televiziji RTS-u kako ozlijeđenih ima i na jednoj i na drugoj strani te da je jedan mladić srpske nacionalnosti ranjen u ruku vatrenim oružjem.

Tijekom noći stanje u gradu se smirilo, most na Ibru od nedjelje ujutro otvoren je za promet, a mjestimično se može primijetiti nešto brojnija nazočnost pripadnika policije i KFOR-a.(hina/metro-portal)

12.09.2010. 11:50:00
http://metro-portal.hr/tucnjava-nakon-kosarkaske-utakmice-u-kosovskoj-mitrovici/47796/