Metro-portal.hr

objavljeno 28.02.2019. 08:01:00
PROBLEMI?

Trumpov sudbonosni tjedan

Donald Trump želi dogovor s Kim Jong-unom. To bi mu i te kako dobro došlo jer mu skoro istovremeno prijeti neugodan spektakl u Kongresu: iskaz njegovog bivšeg odvjetnika

Kim i Trump plus problemi
Kim i Trump plus problemi (Twitter)

Američki mediji govore o "divljem tjednu", o političkom "blockbuster-tjednu" ili pak očekuju "sudbinski tjedan u Kongresu". Da nema vremenske razlike između Hanoija i Washingtona, događaje bi se u stvari moglo pratiti usporedo na jednom ekranu podijeljenom na dva dijela. S jedne strane bi se mogle prikazati možda povijesne slike mirovnog sporazuma između SAD-a i Sjeverne Koreje, a na drugoj vjerojatno vrlo brizantne izjave u američkom Kongresu. Naime, u Kongresu će pred kongresnim zastupnicima i senatorima iskaz dati bivši Trumpov odvjetnik Michael Cohen, koji je za njega obavljao prljave poslove.

Trumpovu želju za dostignućem dostojnim Nobelove nagrade mogla bi pokvariti njegova mračna prošlost kada je trgovao s nekretninama, izjavio je politički komentator Chris Cillizza za CNN. "To su dva velika događaja: jedan bi mogao biti nevjerojatno dobar za Trumpa, a drugi bi mogao dobro uzdrmati njegovu predsjedničku funkciju. A sve se praktično događa u isto vrijeme."

Trumpov bivši odvjetnik Cohen, koji bi u svibnju trebao otići na izdržavanje trogodišnje zatvorske kazne, u utorak je dao iskaz pred Odborom za tajne službe američkog Senata, doduše iza zatvorenih vrata. No sada će morati dati iskaz javno - u Odboru za nadzor Zastupničkog doma. Demokrati imaju za njega pregršt pitanja - o Trumpu i novcu kojim je plaćena šutnja porno-zvijezdi Stormy Daniels i drugim ženama. Također i o planiranoj gradnji Trump Towera u Moskvi, a posebno o tome je li Trump tjerao svog bivšeg odvjetnika da dade lažni iskaz. Osim toga i pitanje je li bilo pokušaja zastrašivanja od strane predsjednika. To bi značilo da je bilo ometanja rada pravosuđa, što bi bio preduvjet za pokretanje postupka za smjenjivanje predsjednika.

Trump: „Meni se ne žuri"

Cohen je još u prosincu za ABC izjavio da ništa nije radio bez Trumpovih uputa. "U Trumpovoj organizaciji se ništa nije odlučivalo bez gospodina Trumpa. On mi je nalagao da plaćam te žene i da se brinem za te stvari."

Donald Trump je, dakle, pod velikim pritiskom da velikim uspjehom pregovora u Hanoiju nadglasa negativne poruke u Washingtonu. Pošto do sada nikada nije bilo pomaka u denuklearizaciji Sjeverne Koreje, Trumpu je hitno potreban PR uspjeh u Hanoiju. Mirovni sporazum između Sjedinjenih Američkih Država i Sjeverne Koreje bi napunio medije pozitivnim vijestima. No Trump je svjesno pred put u Vijetnam umanjio očekivanja o denuklearizaciji. "Meni se ne žuri. Sve dok nema proizvodnje novih raketa i nuklearnih pokusa, mi smo sretni."

No iskaz njegovog bivšeg odvjetnika nije jedina Trumpova briga na unutarnje-političkom planu. već idući tjedan bi u Ministarstvo pravosuđa mogao stići završni izvještaj Roberta Muellera, specijalnog istražitelja za Rusiju. Prijeteću oluju kod kuće Trump želi zasjeniti vanjskopolitičkim uspjesima: uspješnim sastankom na vrhu u Hanoiju i na kraju dogovorom u trgovinskom sporu s Kinom. Mnogi analitičari u SAD-u zato govore o sudbonosnom tjednu za Trumpa.

Piše: Martin Ganslmeier/DW
28.02.2019. 08:01:00
http://metro-portal.hr/trumpov-sudbonosni-tjedan/117165/