Metro-portal.hr

objavljeno 17.01.2017. 08:01:00
KOMENTAR

Trump prijeti!

Bez obzira na njegove istupe, kancelarka Merkel mora odlučno i samouvjereno nastupiti prema novom američkom predsjedniku, smatra Miodrag Šorić

Trump se i dalje ne suzdržava
Trump se i dalje ne suzdržava (Gage Skidmore)

"NATO je zastario." Ova rečenica ne potječe od ruskog predsjednika Vladimira Putina, niti od sjevernokorejskog diktatora Kima Jonga Una. Izgovorio ju je budući američki predsjednik Donald Trump, čime je proturječio svojim budućim ministrima vanjskih poslova i obrane. Oni su prošlog tjedna tijekom saslušanja u Senatu tvrdili suprotno. Što sad vrijedi?

Ako je Trumpu važno da saveznici u NATO-u izdvoje više novca za obranu, on bi to trebao jasno i nedvosmisleno reći.

Proglasiti NATO suvišnim samo stvara nesigurnost među partnerima i saveznicima. To se manje odnosi na Nijemce i Francuze - oni su dovoljno jaki da se sami brane. Ali zemlje Baltika ili Poljaci se u međuvremenu s pravom pitaju, koliko je još vrijedan savez s SAD-om? Tim prije što se čini da Trump traži prijateljstvo s Putinom.

Kako će kancelarka Angela Merkel reagirati na proturječne signale iz Washingtona? Ona ipak može samouvjereno ukazati na sve ono što je Njemačka uradila za transatlantske odnose. Sigurno je da bi Njemačka mogla i da će izdvojiti više novca za obranu. No, Berlin je nakon terorističkih napada od 11. rujna poslao vojnike na Hindukuš, kako bi pomogli SAD-u. U Afganistanu se brani američka sigurnost, ne njemačka. Osama bin Laden i njegova teroristička banda napali su New York, a ne Berlin.

Selektivno gledanje Washingtona

Drugi primjer: I SAD i Njemačka podržavaju suverenost Ukrajine. Ali samo njemački porezni obveznici za to plaćaju. Kada je ukrajinski predsjednik nedavno u Washingtonu molio financijsku pomoć, američki Kongres ga je poslao kući praznih ruku. Ni predsjednik Trump neće odriješiti kesu s novcem. Još jedan primjer? Njemačka plaća milijarde za izbjeglice iz Sirije i Iraka. Pri tome ova zemlja s ratom u Iraku nema ništa, štoviše izričito je upozoravala na opasnost toga rata. SAD je unatoč tomu započeo rat. Tako je destabilizirana cijela regija. Danas SAD potiskuje odgovornost za tu avanturu.

Američki predsjednici dolaze i odlaze.

Ali, ma tko vodio riječ u Bijeloj kući, izgleda da na političku stvarnost gleda selektivno.

EU ni u kojem slučaju nije osnovan kako bi pobijedio SAD u trgovini, kako tvrdi Donald Trump. EU nije samo interes Njemačke. Sve članice EU-a profitiraju od članstva. Na kraju čak i SAD. Misli li Trump ozbiljno da SAD trajno može ostati globalna supersila bez EU-a na svojoj strani?

Stoga slabljenje EU-a ni u kojem slučaju ne može biti u američkom interesu. Brexit iza sebe ostavlja samo gubitnike. Na kraju krajeva Britanci sami sebi nanose štetu. Funta je enormno izgubila na vrijednosti. Investitori se povlače iz Velike Britanije - ali i iz Sjedinjenih Američkih Država.

Piše: Miodrag Šorić/DW
17.01.2017. 08:01:00
http://metro-portal.hr/trump-prijeti/102538/