Metro-portal.hr

objavljeno 24.08.2019. 08:00:00
ON IDE DALJE...

Trump pooštrava useljeničku politiku

Sjedinjene Američke Države žele prekinuti dugogodišnji sporazum i tako omogućiti da se djeca migranata u pritvoru drže do u nedogled. Kritičari i borci za prava migranata su užasnuti

Trump ne posustaje
Trump ne posustaje (Arhiva)

U Bijeloj kući ne prolazi ni jedan tjedan bez novih zakona o migrantima. Prije nekoliko dana američka vlada najavila je da će uvesti stroža pravila za podnositelje zahtjeva za Zelenu kartu, a sada Washington želi promijeniti i propise koji od devedesetih godina prošlog stoljeća reguliraju postupanje s djecom migrantima. Prema Sporazumu Flores, koji je na snazi od 1997. godine, američke vlasti morale su djecu migrante osloboditi iz pritvora nakon najviše 20 dana.

Planirano ukidanje ovog sporazuma omogućilo bi američkoj vladi da djecu i njihove obitelji do u nedogled drži u tzv. "pritvorskim centrima" duž meksičke granice. Obitelji koje podnose molbu za azil u SAD-u morali bi prema novim propisima provesti čitavo trajanje postupka dobivanja azila u tim centrima, koji su ponekad slični zatvorima.

Američki predsjednik Donald Trump prvi put je predložio promjenu ovog zakona na ljeto 2018. godine, kada je njegova vlada oštro kritizirana zbog odvajanja djece migranata od njihovih roditelja na granici SAD i Meksika. Trumpova logika: ako djeca i roditelji žele ostati zajedno, onda ih se jednostavno mora duže držati zajedno. To je izazvalo ogorčenje među pravnicima i aktivistima koji se zalažu za prava useljenika.

„Pritvaranje nije rješenje: svojim novim dekretom Trump izdaje porodice koje bježe od nasilja i progona", izjavila je Denise Bell iz Amnesty International SAD u lipnju 2018. Ona smatra da se zakonom kažnjavaju roditelji i djeca koja traže zaštitu u Sjedinjenim Američkim Državama. "Pritvor djece ne samo da krši zajedničke vrijednosti dostojanstva i jednakosti naše zemlje, nego je i protuzakonit i prijeti trajnim oštećenjem stanja ljudskih prava u SAD-u."

Tada je jedna sutkinja donijela odluku protiv prijedloga da vlasti djecu i roditelje zajedno zatvaraju u "pritvorne centre" duže od 20 dana. I ovoga puta pruža se otpor promjeni zakonodavstva koji će američka vlada službeno predložiti sljedećeg petka.

"Vlada ne bi trebala pritvarati djecu i ne bi trebala pokušavati djecu u pritvoru držati još i duže", rekao je tada Madhuri Grewal iz nevladine organizacije "American Civil Liberties Union".

Djeca se ne smiju iskorištavati

Trumpu i njegovoj vladi je Sporazum Flores već neko vrijeme trn u oku. Oni to nazivaju rupom u imigracijskom zakonu koju migranti i azilanti iskorištavaju da nakon 20 dana izađu iz pritvora i da svoj sudski termin dočekaju na njima ugodnom mjestu.

"Niti jedno dijete se ne bi trebalo koristiti kao zalog", rekao je Kevin McAleenan iz državne Agencije za domovinsku sigurnost u srijedu na raspravi o izmjenama zakona. Jedan čovjek u Gvatemali mu je djecu opisao kao "putovnicu za SAD", naveo je tada McAleenan.

Naglasio je da su objekti u kojima bi trebale biti smještene obitelji "potpuno drugačiji" od "pritvorskih centara", koji su često bili na meti kritika. Obiteljski smještaji uključivat će učionice, knjižnice i igrališta za nogomet.

Trump je ponosno opisao ukidanje Flores sporazuma kao još jedan primjer njegove stroge migracijske politike, rekavši da će to obeshrabriti ljude bez legitimnih prava za azil da dolaze u SAD. Politika useljavanja i sigurnost granica važe za Trumpove glavne adute i najvažnije teme u izbornoj kampanji za predsjedničke izbore 2020. godine.

"Bolna humanitarna situacija"

Trumpovi protivnici zgroženi su novim prijedlogom. Članica Demokratske stranke Nancy Pelosi i glasnogovornica Predstavničkog doma, rekla je da vlada pokušava "utvrditi zlostavljanje djece" zakonskim propisima. Duže zadržavanje djece u pritvoru "pogoršalo bi postojeću surovost i izazvalo eskalaciju bolne humanitarne situacije na granici", upozorava ona.

Teoretski, izmjena zakona bi mogla stupiti na snagu 60 dana nakon službenog objavljivanja u petak. Ali aktivisti, humanitarne organizacije i političari već jučer su najavili su da će poduzeti pravne mjere protiv prekida sporazuma Flores. To znači da ovaj spor vjerojatno još neko vrijeme trajati.

Piše: Carla Bleiker/DW
24.08.2019. 08:00:00
http://metro-portal.hr/trump-poostrava-useljenicku-politiku/120245/