Metro-portal.hr

objavljeno 27.12.2017. 10:31:00
Hmmm

Trump ima velike planove za NASU - no hoće li ih baš NASA realizirati?

Trump najavljuje pohode na Mjesec i Mars, no nije baš sigurno da će sve to provesti baš NASA

Mjesec je opet zanimljiv
Mjesec je opet zanimljiv (Pixabay)

Donaldu Trumpu svijet više nije dovoljan. Za SAD, odsad je samo "svemir granica", a svojem je Kongresu šapnuo da otisci američkih stopala na dalekim svjetovima više nisu pusti snovi.

Ranije ovog mjeseca Trump je najavio nove "pohode" na Mjesec, ekspedicije na Mars, a možda i puno dalje od toga. Misija na Mjesec nastavlja se na onu koja je započela u Bushevo vrijeme, no stavljena na čekanje nekon što je Obama lansirao program za istraživanje Marsa.

No Trump svoje planove nije precizirao. I dalje se ne zna kada će ekspedicije početi, koliko budžet se priprema za njegovu realizaciju, koji su joj ciljevi, a koje metode.

Nasa je godinama radila na razvoju svemirske kapsule i njezinog sistema za lansiranje, najsnažnije ikada stvorene rakete, u čijem planu je kratko stajanje u Mjesečevoj orbiti. Njihovi planovi lako će se prilagoditi potrebama koje ovise o cilju ponovnog lijetanja na Mjesec.

No Nasa će imati konkurenciju. Kina je od 2007. do danas na Mjesec poslala već tri robota, a planira ih poslati još. Osim njih, privatna američka organizacija Moon Express, koja se natječe za Googleovu nagradu od 30 milijuna dolara, tamo namjerava poslati svoju ekspediciju 2018.
S obzirom na to da ni jedna država nema isključivo pravo na nijedno nebesko tijelo, Trump potiče privatne tvrtke da vrše svoja istraživanja.

Tako su u igru ušle SpaceX i Blue Origin, dvije tvrtke čiji vlasnici Elon Musk i Jeff Bezos za 2018. planiraju pokrenuti svemirski turizam. Musk je objavio kako su dvije osobe već kupile karte za let oko Mjeseca, iako SpaceX nikada nije u svemir poslao letjelice s posadom. Prvi probni let zakazan je za siječanj, a dotad su odbili davati bilo kakve informacije.

Unatoč tome što se Trump suočava s problemima poput ograničenog budžeta i već postojećih Nasinih programa koje je nemoguće prekinuti, ne odustaje od namjere da SAD postane prvak u osvajanju svemira. Ako tome već ne pridonese američka vlada, neka to barem učine njezini birači.

Piše: Andrea Holi
27.12.2017. 10:31:00
http://metro-portal.hr/trump-ima-velike-planove-za-nasu-no-hoce-li-ih-bas-nasa-realizirati/109363/