Metro-portal.hr

objavljeno 12.06.2018. 08:01:00
OČEKIVANJA

Trump i Kim na povijesnom sastanku

Nakon obilnog ručka koji je bio drugi dio sastanka, malo su prošetali... da bi na kraju potpisali sporazum koji ima četiri ključne točke

Trump i Kim u šetnji između sastanaka
Trump i Kim u šetnji između sastanaka (Twitter)

Kim Jong-un i Donald Trump sastali su se u Singapuru nakon dugog natezanja, otkazivanja pa ponovnog zakazivanja i svih ostalih cirkusa koji uobičajeno prate ovu dvojicu državnika.

Trump je na povijesni susret poveo ministra vanjskih poslova Mikea Pompea, šefa osoblja Bijele kuće generala Johna Kellyja i savjetnika nacionalne sigurnosti Johna Boltona, te glasnogovornicu Sarah Sanders.

Uz Kima na sastanku s američkom delegacijom su i neki od njegovih najbližih suradnika: savjetnik Kim Yong Choi, koji je osobno uručio Kimovo pismo Trumpu u Bijeloj kući početkom lipnja, kada je izgledalo da je summit propao. U delegaciji je i Ri Yong Ho, sjevernokorejski ministar vanjskih poslova, kao i Ri Su Yong, potpredsjednik Središnjeg komiteta Radničke partije Sjeverne Koreje. U Singapur je stigla i Kimova sestra Kim Yo Jong.

Nakon obilnog ručka koji je bio drugi dio sastanka, malo su prošetali... da bi na kraju potpisali sporazum koji ima četiri ključne točke:

1. SAD i Sjeverna Koreja psovećene su uspostavljanju novih odnosa između dvije zemlje u skladu sa željama naroda obje države za mirom i prosperitetom.

2. SAD i Sjeverna Koreja će zajedno raditi na izgradnji dugotrajnog i stabilnog režima mira na Korejskom poluotoku

3. U skladu s deklaracijom iz Panmunjoma koja je potpisana 24. travnja, Sjeverna Koreja obvezuje se da će raditi prema potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluotoka.

4. SAD i Sjeverna Koreja obvezuju se na povratak ratnih zarobljenika i onih koji su nestali u borbama, što uključuje povratak onih koji su već identificirani u svoje zemlje.

12.06.2018. 08:01:00
http://metro-portal.hr/trump-i-kim-na-povijesnom-sastanku/112655/