Metro-portal.hr

objavljeno 09.02.2017. 15:01:00
OPREZNO

Trujemo li se sami u kuhinji?

Riža vam može ugroziti zdravlje!
Riža vam može ugroziti zdravlje! (Arhiva)

Riža je osnovna hrana milijardama ljudi, no ako je kuhaju na pogrešan način zapravo ugrožavaju svoje zdravlje, tvrde znanstvenici.

Naime, kako kažu, otrovi i pesticidi koji se nalaze u zemljištu tamo mogu ostati, a uglavnom i ostaju, desetljećima. Među njima se nalazi i arsen, i to u ogromnim količinama, a nakon toga se zadržava i u riži koja je uzgojena na tom zemljištu.

Od 2016. godine znnstvenici razmatraju koja je to dozvoljena količina ovog otrova i kad ona prelazi u opasnu. Već je dokazano da kronična izloženost arsenu dovodi do niza zdravstvenih problema - od problema u razvoju djece, preko srčanih bolesti, pa do dijabetesa i raka.

Zbog toga je proveden i niz istraživanja i eksperimenata kako bi se ustanovilo koji je to način pripreme riže koji bi bio siguran. Tako je profesor Andy Meharg sa Sveučilišta Queens u Belfastu u programu na televiziji BBC kuhao rižu na tri načina.

U prvom načinu je na jedan dio riže stavljao dva dijela vode, i pustio da voda ispari u toku kuhanja. Razina arsena ostao je ista.

U drugom načinu je na dio riže ulio pet istih dijelova vode. Višak vode je nakon kuhanja izbacio, i ispostavilo se da je razina arsena upola manja.

Treća metoda sastojala se u tome da je ostavio rižu u vodi tijekom noći. I eto iznenađenja - razina otrovnih tvari smanjena je za 80 posto.

Kako pravilno kuhati rižu

Izmjerite suhu rižu.

Ostavite je da se natapa u vodi preko noći.

Ujutro je dobro isperite sve dok voda ne bude kristalno čista.

Dobro je procijedite.

Stavite je u lonac s pet puta većom količinom vode, i dodajte malo soli. Promiješajte samo jednom.

Ostavite da proključa, potom sasvim snizite temperaturu i dobro zatvorite lonac poklopcem.

Kuhajte na najnižoj temperaturi još 10 do 15 minuta i ne dižite poklopac.

Pomiješajte vilicom i ostavite da ostatak vlage ispari pa servirajte.

09.02.2017. 15:01:00
http://metro-portal.hr/trujemo-li-se-sami-u-kuhinji/103004/