Metro-portal.hr

objavljeno 17.01.2011. 07:44:00
ISTRAŽIVANJE:

Trudnice koje puše rađaju male kriminalce?

Znanstvenici tvrde da su otkrili povezanost između pušenja u trudnoći i kriminalne energije kod djeteta

Cigarete
Cigarete (Shutterstock)

"Pušenje vaše dijete pretvara u kriminalca" moglo bi glasiti upozorenje na kutiji cigareta nakon što su američki znanstvenici s Harvarda otkrili da pušenje tijekom trudnoće povećava kriminalni potencijal djeteta. Majke tako pušenjem ne štete samo sebi i djetetu, već rađaju društveno problematične osobe.

Vjerojatnost da će se dijete u odrasloj dobi baviti kriminalnim poslovima povećava se za čak 30% ako buduća majka tijekom trudnoće puši jednu ili više kutija dnevno. Znanstvenici su do brojke došli nakon što su povezali kaznene evidencije 4000 odraslih između 33 i 40 godina s pušačkim navikama njihovih majki.

Muškarci i žene se, prema tome, češće ogriješe o zakon ako im je majka tijekom trudnoće bila ovisna o cigaretama. Do istog se rezultata dolazi i kada su isključeni faktori poput psihičkih poremećaja, obiteljskih problema i siromaštva.

Dosadašnje studije otkrile su povezanost između pušenja i pojačane agresivnosti te hiperaktivnosti djeteta kao i problema s koncentracijom. Rezultati aktualnog istraživanja objavljeni su u stručnom časopisu "Journal of Epidemiology and Community Health".

17.01.2011. 07:44:00
http://metro-portal.hr/trudnice-koje-puse-radjaju-male-kriminalce/54152/