Metro-portal.hr

objavljeno 27.06.2011. 13:36:00
PREHRANA U TRUDNOĆI

Trudnice koje "jedu za dvoje" ugrožavaju zdravlje svojih beba

Djeca majki koje su imale previše kilograma u trudnoći imaju veće šanse za manji kvocijent inteligencije i razvoj brojnih bolesti i poremećaja

Trudnice koje „jedu za dvoje" štete svojim nerođenim bebama, pokazala je najnovija studija. Osim što djeca žena koje pretjerano jedu u trudnoći mogu imati smanjen kvocijent inteligencije, imaju veći rizik i od problema u ponašanju, prehrambenih poremećaja i mentalnih oboljenja poput šizofrenije.

Činjenica da pretile žene imaju veću šansu za razvoj krvnih ugrušaka liječnicima već dugo nije novost, ali dugoročni učinci majčinog prejedanja na zdravlje djeteta u utrobi nisu bili dobro istraženi.

Najnovije istraživanje koje se bavi ovim problemom pronašlo je dokaze da pretile žene ili one koje u trudnoći dobiju pretjeran broj kilograma štete time zdravom razvoju svoje djece.

Znanstvenici sa sveučilišta Mcmaster u Ontariju u Kanadi proučili su i rezultate brojnih drugih sličnih studija posljednjih godina.

Jedno istraživanje iz SAD-a pokazalo je kako djeca pretilih majki imaju prosječno 5 bodova slabije rezultate na IQ testovima od onih čije su majke bile normalne težine. Studije provedene u Švedskoj pokazale su kako su djeca debljih majki sklonija razvoju hiperaktivnih poremećaja pozornosti.

Isto tako, istraživanje provedeno na australskim tinejdžerima pokazalo je da su im šanse za razvojem poremećajem u prehrani 11% više za svaki bod indeksa tjelesne mase (BMI) viška koje su imale njihove majke u trudnoći.

Znanstvenici objašnjavaju ove rezultate hormonalnim i kemijskim promjenama koje višak kilograma ima na ženino tijelo u trudnoći.

27.06.2011. 13:36:00
http://metro-portal.hr/trudnice-koje-jedu-za-dvoje-ugrozavaju-zdravlje-svojih-beba/60629/