Metro-portal.hr

objavljeno 15.11.2022. 17:01:00
KINOTEKA

Trokut tuge u Kinoteci

Galaksija Bowie u kinu KInoteka podsjetit će na karizmatične ličnosti koje je David Bowie odigrao na velikome platnu: Nikolu Teslu, Andyja Warhola i Poncija Pilata

Prestiž
Prestiž (Arhiva)

Sa svojim upečatljivim izgledom i izvođačkim talentom, David Bowie bio je esencija karizmatičnosti. Stoga nije ni neobično da je u filmu često igrao uloge karizmatičnih pojedinaca, koji su snagom svoje prisutnosti kompenzirali relativno malu minutažu koju su dobili u kadru. Bowieja će se tako gledati u ulozi Nikole Tesle u fantastičnom trileru Prestiž Christophera Nolana, zatim Andyja Warhola u odličnoj biografskoj drami Basquiat Juliana Schnabela te Poncija Pilata u spektakularnom Posljednjem Kristovu iskušenju Martina Scorsesea.

Upečatljivost Bowiejeve glazbe vidljiva je i u obradama drugih izvođača, a jedan od najoriginalnijih doprinosa ovom dijelu Bowiejeve galaksije dao je Wes Anderson, angažiravši brazilskog glazbenika Seua Jorgea da za Paniku pod morem sastavi niz Bowiejevih obrada na portugalskom jeziku.

Noviteti: Trokut tuge

Trokut tuge crna je komedija smještena na luksuzni kruzer, na kojem se okupila šarolika skupina ultrabogataša - od instagram-celebrityja do ruskih oligarha. Riječ je o razuzdanoj satiri o klasnim ulogama i neukusu ekstremnog bogatstva koja je redatelju Rubenu Östlundu donijela već drugu Zlatnu palmu u Cannesu.

Trokut tuge je nominiran i za Europsku filmsku nagradu u kategorijama naboljeg europskog filma, redatelja, scenarija, dok je uloga dekadentnog ruskog kapitalista Zlatku Buriću donijela nominaciju za najboljeg europskog glumca.

Noviteti: Meni

I drugi novitet na repertoaru satirična je priča smještena u svijet klasnih privilegija, a prati mladi par koji putuje na večeru u ekskluzivni restoran, u kojem se svako jelo tretira kao konceptualna umjetnost. Ovaj neobični spoj horora, trilera i komedije režijski potpisuje Mark Mylod (Igra prijestolja, Shameless, Nasljeđe), a premijerno je prikazan na Filmskom festivalu u Torontu. Kritike ističu Mylodov zajedljiv i ciničan humor, kao i uigrane nastupe impresivne glumačke ekipe predvođene Ralphom Fiennesom i Anyom Taylor-Joy.

Noviteti: Aktualni hitovi

Među ostalim novitetima i dalje se može pogledati Sigurno mjesto, impresivni dugometražni debi Juraja Lerotića, koji je izazvao veliki interes i publike i medija. Na rasporedu je i aromatična španjolska drama Alcarraś redateljice Carle Simón - Zlatnim medvjedom nagrađena priča o obitelji farmera u katalonskom selu iz naslova. U Španjolskoj će nas zadržati i Majstori od zanata, duhovita komedija redateljice Neus Ballús, koja vješto kombinira humor, studiju ljudske prirode i pogled na svakodnevicu trojice radnika u Barceloni.

Na repertoaru je i dalje Moonage Daydream, glazbeno-filmski spektakl Bretta Morgena u kojem je majstorskom obradom arhivske građe ispričao priču o karijeri Davida Bowieja.

Matineja: Lola i velika tajna

Lola i velika tajna uzbudljivi je animirani film o 16-godišnjoj djevojčici, koja će uz pomoć čarobne knjige otići u potragu za svojim roditeljima, otisnuvši se u avanturu koja će je dovesti u niz fantastičnih situacija. Film se prikazuje sinkroniziran na hrvatski jezik.

Praktične informacije

Filmove iz ciklusa Galaksija Bowie pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg starog mjesta u kinu! Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr , www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina.

Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka www.kinoteka.hr

15.11.2022. 17:01:00
http://metro-portal.hr/trokut-tuge-u-kinoteci/140019/