Metro-portal.hr

objavljeno 06.06.2013. 12:25:00
KNJIGA TJEDNA

Troja: Gospodar srebrnoga luka

David Gemmell napisao je fascinantnu trilogiju o Troji, a zadnju je knjigu nakon njegove smrti dovršila supruga Stella

Prvi dio epske trilogije
Prvi dio epske trilogije (Mozaik knjiga)

Prva od tri knjige serijala o Troji, Gospodar srebrnoga luka epska je rekonstrukcija trojanskog mita, popularnog Davida Gemmella, jednog od najuspješnijih britanskih autora povijesne fantastike.

U nešto više od dva desetljeća književnoga rada napisao je tridesetak romana koji su neprestano su na vrhu popisa uspješnica londonskoga Timesa, a prodani su u milijunskim nakladama. O njegovoj popularnosti svjedoči podatak da su mu djela prevedena na brojne svjetske jezike.

Pišući posljednji dio trilogije Troja izdalo ga je srce; preminuo je 2006. godine, a roman je, slijedeći njegove nacrte, dovršila njegova supruga Stella i objavila 2007. godine. Drugi i treći nastavak u izdanju Mozaika knjiga izaći će u listopadu 2013. i početkom 2014. godine.

Gospodar srebrnoga luka poznati je kralj Eneja, snažni, brzi, oštroumni i smjeli ratnik. Njegov zakleti neprijatelj Argurij također je borac bez premca, čovjek nepopustljivih načela i neslomljive volje. Andromaha je svećenica s Tere, protiv svoje volje zaručena za Hektora, trojanskoga kraljevića, no zarekla se da će voljeti po svojem izboru i živjeti kako sama bude htjela.

Sudbina će spojiti to troje ljudi, a iskre strastvene ljubavi i mržnje zapalit će vatru koja će obuhvatiti cijeli svijet. Kroz jednu od najljepših legendi antičkoga doba protkana je uzbudljiva priča prepuna najdubljih ljudskih osjećaja.

 

"Ovako bi trebalo upoznavati najstarije priče i legende. Ovo je sjajan stil pripovijedanja, a Gemmell je majstor u građenju zapleta. Ipak, njegova je najveća odlika u toliko stvarnom opisivanju likova da su nam čak i njihovi najteži trenuci veličanstveni." Conn Iggulden, autor serije romana Imperator

06.06.2013. 12:25:00
http://metro-portal.hr/troja-gospodar-srebrnog-luka/78564/