Metro-portal.hr

objavljeno 02.04.2011. 12:48:00
SRBIJANSKI TISAK

Trilateralni sastanak dokaz je da su regionalni odnosi u uzlaznoj putanji

Tadić i Kosor su se , prema navodima Blica, dogovorili u Smederevu da do ljeta riješe pitanje granica Srbije i Hrvatske

Boris Tadić i Jadranka Kosor
Boris Tadić i Jadranka Kosor (Boris Kovačev/CROPIX)

Sastanku predsjednika vlada Hrvatske i Slovenije, Jadranke Kosor i Boruta Pahora, sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem, na drugom po redu neformalnom trilateralnom sastanku u vili kod srbijanskog grada Smedereva, beogradski dnevni listovi u subotu daju veliku pozornost, prenoseći već na naslovnim stranicama informacije rezultatima susreta, javlja Hina.

Blic donosi da je njihov sastanak pokazao, kako su zaključili, da odnosi u regiji "idu uzlaznom linijom", ali i da su čelnici pokazali po prvi put da su u stanju ići u susret problemima, a ne rješavati ih tek kada eskaliraju.

Iz, kako se navodi, pouzdanih izvora, taj list doznaje da su se Tadić i Kosor dogovorili u Smederevu da do ljeta riješe pitanje granica Srbije i Hrvatske, i to tako što će ih ili definirati ili će to pitanje zamrznuti u sljedećih 10 godina.

Politika prenosi kako su Tadić, Kosor i Pahor u petak postigli dogovor o zajedničkom nastupu na tržištima trećih država te da će nadležna ministarstva tri zemlje s tim u vezi potpisati i službeni dokument. Iako je, navodi list, gospodarska suradnja bila u središtu njihovog razgovora, nisu zaobiđena ni mnoga otvorena pitanja, posebno ona koja opterećuju odnose Srbije i Hrvatske.

Dodaje se da se tako razgovaralo o rješavanju sudbina nestalih, donatorskoj konferenciji, koja bi trebala riješiti imovinske probleme Srba izbjeglih iz Hrvatske, o europskim integracijama, te da je bilo riječi i o pitanju sukcesije i borbe protiv organiziranog kriminala, za šta su zainteresirane sve tri strane.

U tekstu naslovljenom "Srbija i Hrvatska zajedno će raditi remont kuvajtskih tenkova", dnevnik Danas donosi kako je naglasak sastanka bio na gospodarskoj suradnji i zajedničkom nastupu na trećim tržištima.

Tadić je, kako se ističe, upitan da precizira o čemu je riječ, naveo da bi tri države mogle surađivati na remontu tenkova M-84 u Kuvajtu, ali i da su veliki potencijali u oblasti prehrambene i građevinske industrije.

Izvještavajući o susretu Jadranke Kosor sa srbijanskim premijerom Mirkom Cvetkovićem u vladi Srbije, Večernje novosti pišu da su njih dvoje nakon sastanka poručili da se dvije zemlje međusobno podupiru na njihovom putu ka članstvu u Europskoj uniji. Cvetković i Kosor su, dodaje list, najavili regionalnu konferenciju, uz sudjelovanje ministara pravosuđa, tužitelja dviju zemalja i uglednih pravnika, na kojoj će biti riješeno pitanje optužnica za ratne zločine.

02.04.2011. 12:48:00
http://metro-portal.hr/trilateralni-sastanak-dokaz-je-da-su-regionalni-odnosi-u-uzlaznoj-putanji/57261/