Metro-portal.hr

objavljeno 25.02.2012. 22:28:22
ZAŠTITA OSOBNIH PODATAKA

Trikovi kako sigurnije surfati internetom

Svima je u interesu da na Internetu ostave što manje svojih osobnih podataka, a mi vam donosimo par trikova kako to postići

Google, Microsoft, AOL te brojne druge velike kompanije odlučile su instalirati opciju koja korisnicima daje izbor hoće li ili neće da se prati njihovo surfanje internetom, odnosno da im se pruži određena količina privatnosti.

Riječ je o opciji "Ne prati" (No Track) koja onemogućava kompanije da kreiraju reklame koje se temelje na vašim navikama na internetu, odnosno na povijesti pregledavanja. Također, ta opcija će spriječiti pojavljivanje oglasa sa poslovima, osiguranjima, kreditima te medicinskim tretmanima.

S druge strane, kompanije će moći te informacije koristiti za istraživanje tržišta ili za razvijanje nekih svojih proizvoda.

No, dok "Ne prati" ne postane stvarnost niste osuđeni na aposlutni manjak intimnosti, postoje načini da onemogućite i osujetite velike kompanije da prate vaše preference kako bi vas mogli obasipati s dosadnim, a ponekada i neugodnim reklamama.   

Za početak krenimo od samog preglednika. Većina Internet preglednika - Google Chrome, Internet Explorer, Opera, Mozilla Firefox... - imaju opciju za reguliranje privatnosti. Primjerice, za Google Chrome uđite u opcije, pa na „napredno" i tamo od značite sve kvačice kako bi vas se teže pratilo. Za Firefox morate otići u glavni meni, potom na „mogućnosti", pa opet „mogućnosti" te onda na „privatnost" gdje će vam preglednik ponuditi opciju da obavijestite web stranice da vas ne prate.

Očistite sve "kolačiće". "Kolačići" (cookies) se koriste da šalju informacije Internet pregledniku koje stranice pregledavate, a sve u svrhu da vam se olakša surfanje. No, te informacije su dostupne kreatorima "kolačića", od kompanija do hakera čije namjere nisu nimalo dobre, a ako se želite zaštititi redovito ih brišite. Opcije za to se nalaze u postavkama svih preglednika.

Provjerite tko vas gleda. Ako želite saznati koje vas kompanije prate možete instalirati besplatni program Ghostery koji vas upozorava na aktivne "kolačiće". Pokrenite program dok surfate omiljenom stranicom i saznajte koje vas kompanije upravo promatraju.

Spriječite ih da vas prate. Na internetu postoje stranice i dodaci za Internet preglednike (add-on) koji vam omogućavaju da sami odaberete koje vas stranice mogu, a koje ne smiju pratiti. Internet stranica PrivacyChoice.org omogućava vam baš to, no oni mogu samo poslati zahtjev da se ne prati vaša povijest pregledavanja, a na stranicama je da li će na to pristati ili ne. Zbog toga ova opcija ne pruža maksimalnu zaštitu ali barem pruža kakvu-takvu sigurnost.

Igrajte na sigurno. Ako želite maksimalnu zaštitu internetu pristupajte s puno opreza. Nemojte objavljivati telefonske brojeve ili vaš OIB na društvenim mrežama jer vas pretjerano iznošenje privatnosti može skupo stajati. Ako dijelite računalo s drugim ukućanima imajte na umu da stranice koje posjećujete utječu na reklame koje će iskakati svima koji koriste taj preglednik - u prijevodu nemojte posjećivati stranice za odrasle ako ne želite da svi doma saznaju za tu vašu naviku.     

25.02.2012. 22:28:22
http://metro-portal.hr/trikovi-kako-sigurnije-surfati-internetom/68602/