Metro-portal.hr

objavljeno 09.06.2013. 04:01:00
NAGRADE

Trijumf europske animacije na Animafestu

Belgijsko-francuskom filmu Usvajanje odobreno Grand prix, a francuskoj Slici posebno priznanje

Usvajanje odobreno osvojilo Grand Prix
Usvajanje odobreno osvojilo Grand Prix (Animafest)

Gunnar Strøm, profesor s norveškog Sveučilišta Volda, Kanađanin Chris Robinson, umjetnički direktor Međunarodnog festivala animiranog filma u Ottawi, te Darko Bakliža iz Hrvatske, profesor i autor animiranih i eksperimentalnih filmova, članovi su ovogodišnjeg Animafestova žirija, koji je glavnu nagradu festivala - Grand prix - dodijelio belgijsko-francuskom filmu Usvajanje odobreno autora Laurenta Boileaua i Junga.

Posebno priznanje žiri je dodijelio francuskom filmu Slika autora Jean-Françoisa Laguionieja. Pobjednički će se film još jednom moći pogledati u nedjelju u 20.00 sati u kinu Europa, nakon čega će se u 22 sata prikazati i dobitnik Nagrade publike kojeg ćemo doznati u subotu u 20 sati, nakon što se prikažu svi filmovi iz Velikog natjecanja

'Za inovativnu upotrebu animacije kako bi ispunio stranice svoje osobne povijesti i napravio snažnu, autentičnu i ljupku autobiografiju, Grand prixom nagrađujemo film Usvajanje odobreno', objasnio je žiri svoju odluku o dobitniku glavne nagrade Svjetskog festivala animiranog filma - Animafest Zagreb 2013.

Usvajanje odobreno autobiografska je priča južnokorejskog animatora Junga, jednog od 200 tisuća djece posvojene nakon Korejskog rata. Junga, kojem su 42 godine, policija je pronašla na ulicama Seula kada mu je bilo 5 godina, nakon čega ga je usvojila belgijska obitelj. Nakon mnogo godina Jung se odlučio prvi put vratiti u Seul kako bi još jednom udahnuo zrak svoje zemlje i možda uspio naći biološku majku. Pratimo njegovo putovanje pomirenja sa svojim korijenima koje ga tjera da se ponovno, u animaciji, prisjeti djeteta kakvo je nekada bio. Usvajanje odobreno krasi vrlo originalna animacija, sve crteže potpisuje Jung, dok je za režiju zaslužan Laurent Boileau.

Među devet filmova Velikog natjecanja sakrio se još jedan biser koji je oduševio članove žirija. Film Slika francuskog autora Jean-Françoisa Laguionieja dobitnik je posebnog priznanja žirija, koji ga je nagradio zbog 'upotrebe animacije kako bi se objasnile i istražile mogućnosti i bogatstvo vizualne umjetnosti'.

Slika slavnog francuskog autora Jean-Françoisa Laguionieja njegov je četvrti dugometražni animirani film. Laguionie je najpoznatiji po svom kratkometražnom filmu, sada već klasiku, The Maid and the Cellist, koji je osvojio Grand Prix u Annecyju 1965. godine, dok je Rowing Across the Atlantic nagrađen Zlatnom palmom filmskog festivala u Cannesu 1979. godine. Slika je divna i inovativna animirana bajka u kojoj je radnja smještena u nedovršenu sliku koja visi u napuštenom ateljeu, a protagonisti su - likovi sa slike.

Filmska nedjelja na Animafestu

Nedjeljni programi u kinima Europa i Cineplexx Centar Kaptol počinju u 11 sati. Program kina Europa otvaraju klasici norveške animacije, koja ove godine slavi 100 godina. U bloku od 12 filmova koji su obilježili same početke ove jako cijenjene grane umjetnosti prikazuje se i prava poslastica - najstariji sačuvani norveški animirani film, Roald Amundsen na Južnom polu iz 1913. godine. Slijedi prigodni festivalski temat Was ist Europa?, mali vodič kroz povijest animiranih filmova Staroga kontinenta u tri termina. U 13 sati ljubitelji kratke forme u bloku Čovjek je jedan i mnoštvo pronaći će vrhunske radove europskih autora od Bruna Bozzetta, Priita Pärna do Boba Godfreya. Veličanstveni Kad zapuše vjetar Jimmyja Murakamija i odlična adaptacija Orwellova romana Životinjska farma britanskog para Halas i Batchelor na programu su u 16 odnosno 18 sati. Filmski program u kinu Europa u nedjelju navečer zatvorit će projekcije filmova dobitnika Grand prixa i Nagrade publike.

Cineplexx Centar Kaptol u nedjelju se pretvara u pravo dječje carstvo. Osim radionica u Animafestovu centru Pčelica i kinodvorane će biti ispunjene dječjim smijehom. U 11 sati prikazuje se sinkronizirana verzija filma Lota i tajna mjesečevog kamena, u kojem pratimo avanture odvažne kujice Lote i njezina strica Klausa. Za one koji u nedjelju neće stići do centra Zagreba, program Animafest u vašem kvartu besplatno prikazuje Lotu u tri zagrebačka centra za kulturu - u Dubravi, Travnom i na Trešnjevci. Za animirani užitak malo starije djece, one iznad deset godina, na programu je 3D-animirani norveški hit Kurt postaje zao, priča o dobroćudnom vozaču kamiona koji iznenadno mijenja ćud.

Dašak japanskog stila film je Djeca vukovi Mamorua Hosode, zasigurno najpopularnijeg redatelja dugometražnog animea. Film je ljubavna priča s fantastičnom premisom, duhovit, vedar prikaz sazrijevanja potomaka obitelji vukodlaka, ujedno i jedan od najgledanijih japanskih animiranih filmova. Ne propustite ga u nedjelju u Cineplexx Centru Kaptol u 16 sati.

Animafest Zagreb 2013. u Cineplexx Centru Kaptol zatvorit će film koji je obišao više od 100 festivala i osvojio neke od najvažnijih nagrada u svijetu animacije - Crulic - putovanje na onaj svijet istinita je priča o Crulicu, 33-godišnjem Rumunju koji je umro u poljskom zatvoru štrajkajući glađu. Cjelovit, dojmljiv i prekrasan film.

09.06.2013. 04:01:00
http://metro-portal.hr/trijumf-europske-animacije-na-animafestu/78619/