Metro-portal.hr

objavljeno 02.06.2020. 15:31:00
GLAZBA

Tribute to Buddy Rich

Buddy Rich, jedan je od najvećih bubnjara u povijesti jazza, poznat po brzini i spretnosti, a iza sebe je ostavio golemo nasljeđe

Jazz orkestar HRT-a
Jazz orkestar HRT-a (Arhiva)

Da nam sezona dobije dostojan završetak, nakon višetjedne pauze, glazbenici Jazz orkestra HRT-a konačno će ponovno zasvirati zajedno! U dvorištu zgrade Hrvatske radiotelevizije, u srijedu 3. lipnja u 19.30, Jazz orkestar HRT-a pod vodstvom svojega umjetničkog voditelja Mirona Hausera, uz trojicu virtuoza bubnjeva - Marka Lazarića, Adriana Bernobića i Dušana Kranjca - odat će počast legendarnom bubnjaru Buddyju Richu. Na zajedničko uživanje u njemu posvećenom programu svi su pozvani!

Buddy Rich, jedan je od najvećih bubnjara u povijesti jazza, poznat po brzini i spretnosti, a iza sebe je ostavio golemo nasljeđe: od jedinstvene bubnjarske tehnike preko vodstva big bandova do aranžmana.

Ekstrovertan izvođač koji je složene ritamske obrasce izvodio metronomskom jasnoćom, a jednostavnije linije izvanredno precizno, potekao je iz razdoblja swinga, no s lakoćom se prilagodio kasnijim stilovima jazza. Surađivao je s velikanima poput Dizzyja Gilespiea, Theloniousa Monka i Charliea Parkera. Jedan je od prvih jazz-bubnjara koji je u svoje sviranje i aranžiranje uključio elemente rocka pa je, primjerice, snimao i s Beatlesima.

Koncert će se održati u dvorištu zgrade Hrvatske radiotelevizije, Prisavlje 3, a publika je dobrodošla uz slobodan ulaz i prijavu na broj telefona 01/634-4969.

Izravno će se prenositi na 3. programu Hrvatskog radija, a televizijska snimka bit će emitirana u jednom od termina HTV-a rezerviranom za jazz.

02.06.2020. 15:31:00
http://metro-portal.hr/tribute-to-buddy-rich/125495/