Metro-portal.hr

objavljeno 28.01.2019. 11:30:00
MONTAŽSTROJ

Tribina - Mladež bez boga / Mapiranje radikalizacija

Poziv na tribinu »Mladež bez boga / Mapiranje radikalizacija« kolektiva MONTAЖ$TROJ i Zagrebačkog kazališta mladih

Radikalizacije svih vrsta na djelu...
Radikalizacije svih vrsta na djelu... (Montažstroj)

Kolektiv MONTAЖ$TROJ i Zagrebačko kazalište mladih vas pozivaju na tribinu o mladima, našem i globalnom društvu, kritičkom obrazovanju i horizontima budućnosti. 

Dok nestaju tradicionalne političke podjele na ljevicu i desnicu, istovremeno se relativiziraju znanstvene spoznaje putem lažnih vijesti i pseudoznanosti na društvenim mrežama, potencira se informacijski kaos i getoizacija javnog mnijenja te sve masovniji bijeg u cyberinfluencing - gaming prostore. Takva virtualnost s realnim učinkom reflektira se posebno na mlade. Jedan od odgovora na takvo stanje su procesi njihove radikalizacije - izraženi kao potreba za pronalaženjem jednostavnih odgovora u sve kompleksnijem svijetu. 

Radikalizacije su najvidljivije u područjima religije koje strateški ciljaju na mlade ljude. Radikalizacija se najčešće pripisuje islamskom fundamentalizmom, ali u isto vrijeme se zanemaruje rastući kršćanski fundamentalizam. Uz njih se događaju i političke radikalizacije, vidljive i u procesima militarizacije - od povećanja vojnih proračuna, ponovnih uvođenja obaveznog vojna roka do organiziranja vojnih kampova za djecu. Konačno, ekonomska radikalizacija u smjeru uništavanja javnih dobara i produbljenja nejednakosti po nekima je jedan od glavnih uzroka ostalih radikalizacija. Sagledane zajedno, radikalna (zlo)uporaba tehnologije, religije, vojske, ekonomije a u konačnici i politike stvaraju eksplozivni kontekst u kojemu živimo i u kojem mladi odrastaju. Mlade generacije će nasljedovati ali i politički upravljati takvim svijetom u budućnosti.

Tribina »Mladež bez boga / Mapiranje radikalizacija« otvorit će prostor za polemiku o mladima u Hrvatskoj u kontekstu (zaustavljene/neželjene) obrazovne reforme, političkog trgovanja školstvom i ideoloških podjela koje nas vode u mentalitet opsadnog stanja.

Živimo li uistinu u doba radikalizacija? Koliko su mladi izloženi radikalizacijama i kako bivaju radikalizirani? Je li ta takozvana "mladež bez boga" zapravo mladež bez orijentacije, bez stava, bez građanske hrabrosti, egoistična, ravnodušna i bezdušna ili upravo suprotno, ne utiskuju li školski programi, masovni mediji i povodljivi roditelji u mlade glave novi duh - duh radikalizacije? Ima li obrazovni sustav odgovore na te izazove? Je li vjerski fundamentalizam i povratak tradicionalnim vrijednostima pravi odgovor? Je li "povratak vjeri" za nove generacije danas "novi punk" a "pobuna" - povratak "tradicionalnom"? Može li samo istinska i prava vjera postaviti granice radikalizaciji i surovosti ili upravo suprotno - nije li religija (religijski fundamentalizam) okidač pogubnim utjecajima za buduće generacije...? Jesu li liberalne vrijednosti i koncept ljudskih prava (potpuno) kompromitirani u suvremenom (neoliberalnom) kapitalizmu? Zašto vjerujemo da će nas sekuritizacija (militarizacija i zatvorenost) društva spasiti? Koliko današnji vjerski fundamentalizam ima veze s duhovnošću ako Bog postoji još samo u onoj mjeri u kojoj je on danas bijelac, Europljanin, kršćanin...? Pripremamo li se za novi sveopći rat? Jesmo li pretjerali s ovom tribinom?

Na tribini će govoriti: Marko Matijević - glavni urednik portala Srednja.hr, Ana Marija Raffai, katolička teologinja i mirovna aktivistkinja, Mario Nakić - glavni urednik portala Liberal.hr, Marin Periš - katolički teolog i voditelj emisije 'Božanstvena komedija' na Laudato TV-u, Marin Miletić - vjeroučitelj i osnivačZdruga katoličkih skauta Hrvatske i Tena Šojer - novinarka portala Netokracija.com

Tribinu će moderirati Gordan Bosanac.

Kolektiv MONTAЖ$TROJ i Zagrebačko kazalište mladih pozivaju vas da sudjelujete na tribini koja će se održati u dvorani Miška Polanca Zagrebačkog kazališta mladih u petak 1. veljače 2019. godine s početkom u 18 sati. 

Tribina »Mladež bez boga / Mapiranje radikalizacija« dio je procesa nastanka kazališne predstave »Mladež bez boga« autora Boruta Šeparovića, u koprodukciji Zagrebačkog kazališta mladih i MONTAЖ$TROJ-a. Predstava »Mladež bez boga« bit će premijerno izvedena 20. veljače 2019. godine.

28.01.2019. 11:30:00
http://metro-portal.hr/tribina-mladez-bez-boga-mapiranje-radikalizacija/116642/