Metro-portal.hr

objavljeno 12.08.2020. 13:01:00
SAVJETI

Tri znaka da vam je prevruće

Zbog regulacije tjelesne temperature znojenjem iz organizma izlaze velike količine vode, a ako je ne nadoknadimo unosom tekućine, dolazi do dehidracije

Pretjerujete?
Pretjerujete? (Arhiva)

Visoke temperature ne mogu se olako shvatiti, a najvažnije je ukloniti se sa sunca kad vam je dovoljno... što mnogi ljudi ne znaju.

Naime, kada temperatura tijela raste, povećava se i ubrzava protok krvi u tijelu, više se znojimo i brže dišemo te se tako tijelo rashlađuje. Međutim, taj obrambeni mehanizam ima i nuspojave.

Zbog regulacije tjelesne temperature znojenjem iz organizma izlaze velike količine vode, a ako je ne nadoknadimo unosom tekućine, dolazi do dehidracije, koja pak često dovodi do nesvjestice tijekom ekstremno toplih dana.

Nagli prestanak znojenja - jako znojenje sasvim je normalna pojava ako ste izloženi suncu i vrućinama. Trebamo se zabrinuti ako znojenje u tim uvjetima prestane. To znači da je tijelo u ozbiljno dehidriranom stanju te gubi sposobnost regulacije tjelesne temperature. Tada je također potrebno odmah se skloniti u hlad, unositi vodu u organizam, a ako ste u mogućnosti - skinite sa sebe odjeću i lezite kako bi vaše tijelo "prodisalo".

Osip od vrućine - iako se češće pojavljuje kod djece, osip izazvan vrućinom nije rijetkost ni kod odraslih. Do njega dolazi u trenutku kada se znojne žlijezde znojnice blokiraju, pa znoj ostaje ispod površine kože. Tada se na koži pojavljuju male crvene upaljene točkice popraćene osjećajem peckanja i bockanja. Tijekom ekstremnih vrućina birajte odjeću od prozračnih laganih materijala jer to pomaže u sprječavanju pojave osipa,

Vrtoglavica - možda ste pomislili da je znojenje prvi znak pregrijavanja tijela, ali vrućina može "udariti" u glavu i u trenutku kada se ne znojite. Visoke temperature prvo utječu na osjetljivo tkivo u mozgu pa ćete u stanju pregrijavanja tijela vjerojatno prvo osjetiti laganu vrtoglavicu. U tom slučaju odmah popijte dvije-tri čaše vode kako biste nadoknadili gubitak tekućine i osvježili se.

Sve u svemu, poslušajte svoje tijelo i spriječite probleme....

12.08.2020. 13:01:00
http://metro-portal.hr/tri-znaka-da-vam-je-prevruce/126814/