Metro-portal.hr

objavljeno 07.04.2019. 09:01:00
SAVJETI

Tri zdrave proljetne namirnice

Posjet tržnici nije samo kupovina namirnica na brzaka uz kavu s poznanicima - napravite nešto za svoje zdravlje i odaberite ono pravo

Mladi luk je čudesno zdrav
Mladi luk je čudesno zdrav (Arhiva)

Proljeće donosi i obilje plodova prirode koji su kao stvoreni za zdravu prehranu, a mi ćemo ovdje izdvojiti tri namirnice kojih su tržnice trenutno prepune.

Mladi luk - iako ga obično ima cijele godine, u ovo doba možete jesti prve koji su izrasli na otvorenom, a ne u plasteniku. Zašto mladi luk? Zbog obilja vitamina A, C i K, a njegov blagi okus bit će sjajan dodatak bilo kojoj salati. Uz sve to, snižava razinu šećera u krvi, olakšava probavu i ubrzava cirkulaciju. 

Rotkvice - ne mora doći Uskrs da bi kombinirali rotkvice i mladi luk, jer ova naizgled neugledna namirnica predstavlja pravu riznicu zdravlja. Bogata je neprobavljivim ugljikohidratima koji olakšavaju probavu, zadržavaju vodu, liječe zatvor i tako pružaju olakšanje oboljelima od hemoroida. Ljekoviti sastojci pomažu bržem zacjeljenju hemoroida. Prirodni sokovi rotkvice smiruju probavni sustav. Rotkvice su prirodni diuretik. Samim time povećavaju proizvodnju mokraće. Sok od rotkvica liječi upale i osjećaj pečenja tijekom mokrenja. Također čisti bubrege i sprječava infekcije bubrega i mokraćnog sustava.

Šparoge - sezona divljih šparoga je u jeku, a kad vidite što sve sadrže, nećete oklijevati unatoč cijeni koja nije uvijek najpristupačnija... Divlje šparoge najbolje seu jer imaju najviše vitamina, a isto tako se smatraju jednim od najboljih izvora folne kiseline i beta karotena. Jedu se svježe ili konzervirane, a u hladnjaku mogu stajati do tri dana. Iako osim vitamina ne sadrže puno hranjivih tvari, ipak su poznat antioksidant. Flavonoidi iz šparoge produljuju djelovanje vitamina C.

07.04.2019. 09:01:00
http://metro-portal.hr/tri-zdrave-proljetne-namirnice/117854/