Metro-portal.hr

objavljeno 29.12.2009. 07:29:57
KAD ZALOMITE

Tri savjeta za povremeni mamurluk

Nekad je zaista teško imati mjeru u konzumiranju alkohola, a posljedice su često mučnina, glavobolja i iscrpljenost - srećom, mamurluk nije trajan

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Previše alkohola i mamurluk je neizbježan. Većina ljudi često ne treba neki poseban razlog da pije, ali u blagdansko vrijeme, naročito oko Božića i Nove Godine, često se popije koja kapljica više. Naravno daje bolje spriječiti nego liječiti - žene bi trebale ograničiti unos alkoholnih pića na jedno dnevno, a muškarci najviše dva do tri.

Ipak, u slučaju da dva pića nekako prijeđu u tri, četiri i tako dalje, evo najjednostavnijih načina da se što bolje nosite s posljedicama.

Pijte mnogo tekućine. Alkohol iz vašeg organizma crpi tekućinu pa je potrebno da u njega unesete što više vode. Voda je, naravno, logičan izbor, ali poslužit će i koktel ili sok od izmiksanog povrća, juha, pa čak i sokovi bez šećera.

Spavajte. Alkohol remeti raspored spavanja na koji ste navikli. Stoga je vrlo vjerojatno da će vam noć nakon čaše viška biti nemirna. U krevet i dobro se naspavajte. Pokušajte si uzeti i sat dva tijekom dana da odrijemate. U slučaju da niste uspjeli, narednu noć legnite ranije.

Aspirin. Na kraju, no ne manje važno, jutarnju glavobolju riješite sredstvima poput aspirina ili drugih tableta za bol. Istina, najbolje je izbjeći da do mamurluka uopće i dođe, no, ako vam je „krenulo" s alkoholom, pokušajte ga bar malo razblažiti usporednim pijenjem vode.

29.12.2009. 07:29:57
http://metro-portal.hr/tri-savjeta-za-povremeni-mamurluk/29544/