Metro-portal.hr

objavljeno 17.11.2008. 20:13:12

Tri petine Hrvata ne smatra se Balkancima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Tri petine Hrvata, 60 posto, ne smatra se Balkancima, skoro dvije trećine, 65 posto ih se snažno identificira sa svojom zemljom, a samo sedam posto ih želi napustiti zemlju, pokazuju rezultati prvog istraživanja Gallup Balkan Monitor, koji su u ponedjeljak predstavljeni u Bruxellesu.

Istraživanje je provedeno u rujnu i listopadu ove godne na kvalificiranom uzorku od najmanje po 1000 ispitanika u Hrvatskoj, Srbiji, Makedoniji, Albaniji, Kosovu, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Istraživanje je obuhvatilo poglede i razmišljanja žitelja tih zemalja o svim područjima njihovih života te omogućuje uvid u današnju socio-ekonomsku, socio-političku i multikulturalnu dimenziju regije.

Hrvati se najmanje od svih osjećaju Balkancima, njih 60 posto, slijedi Bosna i Hercegovina gdje se njih 47 posto ne osjeća Balkancima, zatim Srbija s 34 posto.

Hrvatski građani snažno se identificiraju sa svojom zemljom, njih 65 posto. U Bosni i Hercegovini takvih je 33 posto, međutim u Republici Srpskoj takav osjećaj ima samo 10 posto ispitanih, a u Federaciji BiH 51 posto. Unutar Federacije BiH nije istraživano koliko se Bošnjaci, a koliko Hrvati identificiraju sa zemljom.

U Makedoniji se sa svojom zemljom snažno identificira 65 posto ispitanih, a i tu je velika razlika prema etničkoj pripadnosti. Kod Makedonaca je taj osjećaj izražen kod 79 posto ispitanih, a kod pripadnika albanske nacionalne manjine 42 posto. U Srbiji se snažno se identificira sa zemljom 58 posto ispitanih, na Kosovu 76 posto, Crnoj Gori 52 posto i u Albaniji 61 posto.

Na upit biste li željeli preseliti se, privremeno ili trajno, u neku drugu zemlju, 88 posto Hrvata je odgovorilo niječno, a samo sedam posto potvrdno. Najviše bi se voljeli odseliti Albanci (31 posto), zatim Makedonci (25 posto), Srbijanci (22 posto), Bosanci i Hercegovci (21 posto), Crnogorci (20 posto) i Kosovari (15 posto).

Istodobno, najviše Hrvata smatra da im se u ovom trenutku životni standard ne povećava, (24 posto), a na najsiromašnijem Kosovu njih 59 posto drži da im se standard povećava. Među Hrvatima je najviše onih koji smatraju da im se standard pogoršava (44 posto), a isti je rezultat i u Bosni i Hercegovini.

Rad svoje vlade Hrvati su ocijenili na sljedeći način: 15 posto dalo je ocjenu dobar, 34 posto njezin rad smatra zadovoljavajućim, a 44 posto lošim. Najveću podršku uživa crnogorska vlada - 24 posto ih je dalo ocjenu odličan, a 31 posto dobar.

Na upit "slažete li se da vlada čini sve što može u borbi protiv organiziranog kriminala?", čak 78 posto Hrvata je odgovorilo negativno, a 12 posto pozitivno. U Bosni i Hercegovini nezadovljnih vladinom borbom protiv organiziranog kriminala je 74 posto, u Srbiji 58 posto, a najmanje nezadovoljni su Makedonci 35 posto.

Što se korupcije tiče ispitanicima je bilo postavljeno pitanje smatraju li prihvatljivim intervenirati kod upisa djece u dobru školu. Skoro jedna trećina Hrvata, njih 32 posto, smatra prihvatljim iskoristiti osobne veze u tu svrhu, mali dar je prihvatljiv za 25 posto, a novac je spremno dati 11 posto ispitanih.

Manje od polovice Hrvata, 46 posto, smatra da Europska komisija želi Hrvatsku u Europskoj uniji. S druge strane, čak 82 posto Kosovara 67 posto Albanaca, 57 posto Crnogoraca smatra ih Komisija želi u EU.

Sličan je poredak i u odgovoru na pitanju što misle žele li građani EU-a ulazak njihove zemlje. Samo 42 posto Hrvata smatra da ih građani EU-a žele. Taj se podatak ne uklapa u istraživanja Eurobarometra o stajalištima europskih građana prema članstvu zemalja iz regije, prema kojima jedino Hrvatska ima natpolovičnu većinu.

Hrvati su najviše skeptični i po pitanju koristi od ulaska u EU. Njih 29 posto ih smatra da je to dobra stvar, 26 posto da je loša, a 38 posto ni dobra ni loša. Najveći euroentuzijasti su Kosovari, čak 89 posto smatra da je članstvo u EU dobra stvar, slijede Albanci 83 posto, Makedonci 66 posto, Srbijanci 58 posto, Crnogorci 57 posto i Bosanci i Hercegovci 48 posto.

Čak 20 posto Hrvata smatra da će im se osobna financijska situacija ulaskom u EU snažno pogoršati, 40 smatra da će se "uglavnom pogoršati", dok ih 40 posto smatra da će se uglavnom ili snažno poboljšati.

Ocjenjujući ulogu međunarodne zajednice u zadnjih 15-20 godina u njihovoj zemlji, 32 posto Hrvata drži da je bila od pomoći, a isti postotak je neopredijeljen, smatrajući da međunarodna zajednica nije ni pomogla ni odmogla.

Međunarodni kazneni sud za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije nema dobru reputaciju u Hrvatskoj - 58 posto misli da su suđenja samo ceremonijalna i da su presude poznate prije završetka procesa, a 21 posto ih smatra da su procesi nepristrani s nepoznatim ishodom presude.

U Srbiji 70 posto ispitanih drži procese pred Haškim sudom ceremonijalnim, a samo 15 posto nepristranim. Jedino na Kosovu i Albaniji većina ispitanih smatra pozitivnim rad Haškog suda. (hina/metro-portal)

17.11.2008. 20:13:12
http://metro-portal.hr/tri-petine-hrvata-ne-smatra-se-balkancima/13138/