Metro-portal.hr

objavljeno 05.08.2022. 20:13:16
SAVJETI

Tri najbolje vrste meditacije

Meditacija bi trebala biti svakodnevna rutina jer ćete na taj način dobiti mir, prvenstveno u svojoj glavi... a nema veze kad to radite tijekom dana

Uživajte!
Uživajte! (Arhiva)

Ne postoji najbolja tehnika meditacije niti ona koja je više ili manje korisna. Svatko od nas je različit te na drugačiji način pristupa opuštanju, a tako će i svakome od nas bolje odgovarati neka druga tehnika meditacije.

Evo tri meditacija koje bi vam mogle biti od pomoći....

1. Meditacija s mantrom

Među tehnikama meditacije je i meditacija s mantrom (nazvana i vizualna). Riječ je o meditaciji u kojoj se, kako bismo postigli smirivanje i ravnotežu, fokusiramo na mantru ili vizualizaciju u glavi. Pažnja se tada stavlja na tu rečenicu ili sliku i na taj način ne dopuštamo navirujućim mislima da smetaju ravnotežu i mir koji pokušavamo postići. Kada prakticirate ovu vrstu jednostavno ponavljajte mantru i svakog puta kada malo "odlutate" ponovite da biste se vratili. Vjeruje se da ponavljanje mantre može pomoći da produbimo odnos sami sa sobom i budemo manje negativni.

2. Spiritualna meditacija

Ova tehnika meditacije obično je vezana uz religijski koncept te se u brojnim religijama naziva molitvom. Cilj ove tehnike je povezivanje s nečim za što vjerujemo da je veće i važnije od nas. Kroz ovu meditaciju uviđamo i razumijemo vlastite greške, promjene i uspjehe te im dajemo smisao s obzirom na više biće ili silu kojoj vjerujemo. Također se provodi uz mantre, afirmacije ili molitvu.

3. Vođena meditacija

Kao što joj i samo ime govori, vođena meditacija uključuje osobu koja vas vodi kroz meditaciju i govori na što da se fokusirate i kako da razmišljate. Vođenu meditaciju trebala bi činiti stručna osoba te se najčešće prakticira kod početnika koji tek uče kako početi meditirati. Vođena meditacija može se prakticirati i putem raznih aplikacija za meditaciju, no prije nego se odlučite na taj oblik, dobro istražite je li riječ o kvalitetnoj aplikaciji i programu.

Šve u svemu, meditirajte!

05.08.2022. 20:13:16
http://metro-portal.hr/tri-najbolje-vrste-meditacije/138786/