Metro-portal.hr

objavljeno 24.01.2022. 17:01:00
GLAZBA

Tri koncerta u naredna tri dana na Muzičkoj akademiji

Dva koncerta nastavnih odsjeka te jedan orguljskog festivala ANABASIS slijeda nam u tri dana

Tri dana dobre glazbe
Tri dana dobre glazbe (Arhiva)

Nakon dva prošlotjedna koncerta, Muzička akademija nastavlja sa serijalom koncerata studenata različitih odsjeka čime nastavlja obilježavati veliki jubilej - 100 godinu postojanja.

6. Odsjek za gudačke instrumente i gitaru predstavit će se koncertom danas, 24. siječnja u 19 sati, dok će se koncert 5. Odsjeka za pjevanje održati u srijedu, 26. siječnja u 19 sati. Koncert Orguljskog festivala ANABASIS, četvrti po redu, održat će se sutra, u utorak, 25. siječnja u 19 sati. Koncert 7. Odsjeka za duhačke instrumente koji se trebao održati u subotu, 29. siječnja, otkazan je zbog bolesti izvođača. Svi koncerti održat će se u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa.

Današnji koncert 6. Odsjeka za gudačke instrumente i gitaru uključit će djela Johannesa Brahmsa, Gabriel Fauréa, Béle Bartoka, Astora Piazzolle, Pabla de Sarasatea i Wolfganga Amadeusa Mozarta. Spomenuti odsjek, čiji je pročelnik izv. prof. art. Ivan Novinc, broji 106 studenata (55 violinista, 15 violista, 17 violončelista, 7 kontrabasista, 19 gitarista).

Ciklus koncerata Anabasis Muzičke akademije u Zagrebu manifestacija je posvećena glazbi za orgulje svih glazbeno-stilskih razdoblja koji se uspješno održava već šestu godinu zaredom. Svaki ciklus prati akademsku godinu, a sastoji se od 8 tematski interdisciplinarno osmišljenih koncerata, koji svoju tematsku okosnicu obrađuju znatno šire od čisto glazbenog sadržaja - kroz prikaz likovnih ostvarenja ili predstavljanje stručnih ili literarnih tekstova vezanih uz temu i slično.

Koncert koji će se održati u utorak, 25. siječnja pod nazivom Dies alumni doprinos je održavanju kontakta Muzičke akademije u Zagrebu sa svojim bivšim studentima, danas profesionalnim glazbenicima, među kojima se ističu Krešimir Klarić, Ivo Mrvelj i Josipa Leko kojima će se pridružiti i mlada orguljašica, čembalistica i glazbena teoretičarka Katarina Javora.

Koncerti 24. i 26. siječnja prenosit će se uživo putem Youtube kanala Muzičke akademije. Besplatne ulaznice za ta dva koncerta potrebno je prethodno rezervirati na e-mail producent@muza.hr

Ulaz na sve koncerte je slobodan, uz obavezno predočenje EU digitalne COVID potvrde ili važećeg negativnog testa.

24.01.2022. 17:01:00
http://metro-portal.hr/tri-koncerta-u-naredna-tri-dana-na-muzickoj-akademiji/136166/