Metro-portal.hr

objavljeno 31.05.2010. 09:15:20
DOKUMENTARCI

Tri dokumentarca u kinu Europa

Od 7. do 23. lipnja na rasporedu će se naći Zaljev, Čovjek na žici i Kapitalizam - ljubavna priča

kino europa
kino europa (Igor Sambolec/CROPIX)

Zaljev Louiea Psihoyosa, nedavno nagrađen Oscarom za najbolji dugometražni dokumentarac, u proteklih godinu dana bio jedan od najnagrađivanijih filmova uopće.

Uz prestižnog Oscara, osvojio je više od 50 nagrada na važnim svjetskim festivalima, među ostalima i na prestižnom festivalu nezavisnog filma u Sundanceu, na kanadskom Hot Docsu te IDFA-i. 

Zanimljivo je da se podjednako sviđa i publici i žiriju i kritičarima, što nije čest slučaj. Kamera vrhunskog podvodnog fotografa Louia Psihoyosa prati bivšeg dresera delfina, a sada zakletog aktiviste Richarda O'Barryja.  S ekipom aktivista, filmaša i ronioca O'Barry je odlučio razotkriti tajne koje se kriju iza zabavne industrije, pokušavajući prodrijeti u 'zabranjeni' zaljev japanskog otočića Taiji.

Čovjek na žici britanskog redatelja Jamesa Marsha, dobitnik je Zlatnog kipića za najbolji dokumentarni film prošle godine. Film se bavi se 'umjetničkim zločinom stoljeća'.

Naime, Francuz Philippe Petit, učinio je suludu stvar 1974. godine, između tornjeva blizanaca Svjetskog trgovačkog centra razapeo je žicu i na njoj balansirao i plesao punih sat vremena, sve dok nije uhićen... Kako mu je to pošlo za rukom, pokazuje ovaj dinamičani i na momente nevjerojatan film, snimljen kamerom Igora Martinovića, našeg filmaša s njujorškom adresom.

Društvo će im praviti najnoviji uradak kontroverznog Michaela Moorea, Kapitalizam - ljubavna priča. Michaela Moorea možda nije potrebno posebno predstavljati. Nakon serije izvrsnih filmova, kao što su Ludi za oružjem, Farenheit 9/11 i Sicko, snimio je još jedan provokativan i iznimno kritičan film koji se bavi - kapitalizmom.

Amerikanci su skupo platili svoju 'ljubav prema američkom načinu života', recesija potpomognuta kreditima za tren im je progutala poslove, aute i svu ušteđevinu.

Nevjerojatnim statistikama Moore je dao ljudsko lice - odveo nas je u domove onih direktno pogođenih 'slijepim vjerovanjem' u ovakav sustav vrijednosti, ali i odlučio predstaviti kako bi ipak mogla izgledati nešto bolja budućnost. Ponovno duhovit i ponovno kontroverzan.

Filmovi će se od 7. do 23. lipnja prikazivati u kinu Europa, a od 17. lipnja počinju igrati i u Dokukinu Croatia.

31.05.2010. 09:15:20
http://metro-portal.hr/tri-dokumentarca-u-kinu-europa/41341/