Metro-portal.hr

objavljeno 14.06.2011. 08:18:25
SIGURNOST

Tri četvrtine Japanaca žele ukidanje nuklearne energije

Rezultati istraživanja dolaze samo dan nakon što su Talijani sa 95 posto glasova protiv odbili obnavljanje svog nuklearnog programa

Fotografija vijesti

Istraživanje javnog mišljenja u Japanu pokazalo je da čak tri četvrtine japanskih birača želi postupno ukidanje nuklearne energije, prenosi Hina.

Istraživanje lista Asahi je pokazalo kako 74 posto anketiranih želi postupno ukidanje nuklearne energije. Ono je također pokazalo kako je 51 posto ispitanika suglasno da se reaktori koji su sada isključeni radi inspekcije ponovno pokrenu ako zadovolje vladine sigurnosne standarde dok je 35 protiv toga, mada je veći postotak protivnih u područjima gdje se reaktori nalaze.

Istraživanje se podudarilo s referendumom održanim u ponedjeljak u Italiji na kojem je 95 posto glasova bilo protiv obnavljanja programa nuklearne energije u ovoj zemlji sklonoj potresima.

Tri mjeseca nakon katastrofalnog potresa i tsunamija radnici nastoje stabilizirati reaktore u oštećenoj nuklearnoj elektrani Fukushima Daiichi. Deseci tisuća ljudi su evakuirani iz područja oko elektrane.

Ministarstvo gospodarstva je upozorilo kako sva 54 japanska reaktora mogla biti zatvorena do travnja sljedeće godine ukoliko bi pojedine zajednice bile protiv njih zbog sigurnosnih razloga.

Stručnjaci i ekonomisti su međutim upozorili kako su troškovi ukidanja svih elektrana preveliki unatoč zabrinutosti javnosti. Prije potresa Japan je iz nuklearki zadovoljavao 30 posto svojih potreba za električnom energijom.

14.06.2011. 08:18:25
http://metro-portal.hr/tri-cetvrtine-japanaca-zele-ukidanje-nuklearne-energije/60109/