Metro-portal.hr

objavljeno 30.07.2009. 14:39:20
OBEĆANO

Trgovački lanci neće dizati cijene zbog PDV-a

Predstavnici uprava trgovačkih lanaca teret prebacuju na svoje rezultate, ali i poručuju kako to može biti samo kratkoročno

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Bruno Konjević/CROPIX)

Nakon današnjeg sastanka predsjednica Vlade Jadranka Kosor i čelnici 15-ak trgovačkih lanaca potvrdili su kako veliki trgovački lanci neće dizati cijene zbog povećanja stope PDV-a s 22 na 23 posto. Oko toga smo se dogovorili, dapače predstavnici trgovačkih lanaca istaknuli su to kao svoje poslovne odluke, kazala je Kosor nakon sastanka s predstavnicima Konzuma, Metroa, Getroa, Mercatora, Diona Dinove, Plodina, Lidla Hrvatske, Keruma, Peveca, Bosa, Tekstilprometa, Spara Hrvatske, Ultragrosa, Kauflanda Hrvatske i Filba Emmezete.

Čelnici uprava nekoliko trgovačkih lanaca ponovili su kako neće dizati cijene zbog rasta PDV-a sa 22 na 23 posto, da će to prebaciti na teret svojih rezultata, no, isto tako predstavnici nekih trgovačkih lanaca upozorili su kako će pratiti tržište, kako bi rezultati mogli biti kratkoročni, odnosno da trgovci dugoročno neće moći podnijeti takav teret.

Današnji sastanak premijerke s predstavnicima trgovačkih društava o mogućnostima da podizanje stope PDV-a od 1. kolovoza ne utječe na cijene, treći je po redu ovoga tjedna, a da neće biti podizanja cijena zbog podizanja stope PDV-a već su ranije obećali i predstavnici javnih poduzeća i tvrtki iz poljoprivredno-prehrambenog sektora.

Na novinarski upit o mogućim tehničkim problemima trgovina vezano za višu stopu PDV-a, predstavnici trgovačkih lanaca kažu da to neće biti tehnički problem. S obzirom da se cijene ne mijenjaju, već samo stopa PDV-a, to neće biti veliki tehnički problem već softverska promjena. Na pitanje do kada se cijene u trgovini neće mijenjati predsjednica Vlade odgovorila je kako se razgovaralo o ovoj godini i pripremi proračuna za iduću godinu.

Izvor: Hina

30.07.2009. 14:39:20
http://metro-portal.hr/trgovacki-lanci-nece-dizati-cijene-zbog-pdv-a/19924/