Metro-portal.hr

objavljeno 03.12.2018. 15:01:00
MA DA?

Trening koji skida kilograme i - godine

Kad smo kod brisanja bora i skidanja godina, nema boljeg od kardio treninga - nećete pogriješiti odlučite li se za trčanje, plivanje ili vožnju biciklom

Ovo je najbolji trening
Ovo je najbolji trening (Arhiva)

Tjelesna aktivnost ključna je za očuvanje vitalnosti i zdravlja, a znanstvenici su nedavno otkrili da postoji vrsta tjelovježbe koja ima pomlađujući učinak na organizam,objavljeno je u časopisu European Heart Journal. 

Kad smo kod brisanja bora i skidanja godina, nema boljeg od kardio treninga. Nećete pogriješiti odlučite li se za trčanje, plivanje ili vožnju biciklom, poručuju znanstvenici iz Lepiziga. U studiji koju su proveli sudjelovalo je 266 osoba koje su bile podijeljene u dvije skupine. 

"Za razliku od kontrolne skupine, kod skupine koja je odrađivala treninge visokog intenziteta uočeno je produljenje telomera i povećanje telomeraze (enzima koji hrani telomere) - oboje su ključni za život stanica i njihovu regeneraciju, odnosno za zdravo starenje. S druge strane, trening snage nije utjecao na obnavljanje telomera", objašnjava voditelj studije prof. Ulrich Laufs sa Sveučilišta u Leipzigu. 

Telomeri su završeci kromosoma, svojevrsne kapice koje štite DNK. Sa starenjem se telomeri skraćuju i gube svoju funkciju zbog čega dolazi do odumiranja stanica.  

Ovo nije prva studija koja je ukazala na povezanost dužine telomera i vježbanja. Ranije je otkriveno da su kod osoba koje rekreativno trče pet puta tjedno po 30-40 minutatelomeri dugi koliko i kod ljudi koji su mlađi od njih devet godina. 

03.12.2018. 15:01:00
http://metro-portal.hr/trening-koji-skida-kilograme-i-godine/115697/