Metro-portal.hr

objavljeno 01.02.2024. 11:43:00
ZANIMLJIVO

Trend ove sezone izvještavanja je konzervativizam

Korporativne procjene, slučajno ili ne, počinju padati neposredno prije sezone izvještavanja

Freedom Finance Corp.
Freedom Finance Corp. (Arhiva)

Sezona izvještavanja za tvrtke koje su izlistane na američkoj burzi je dosta često pozitivan pokretač za tržišta, a to nije samo američki optimizam u punom sjaju, već ustaljeni obrazac. U pravilu, tvrtke iznose vrlo konzervativne prognoze, tako da stvarni kvartalni rezultati izgledaju bolje. Štoviše, oprezna očekivanja u slučaju nepredviđenih problema izdavateljima donose dozu sigurnosti, jer se lakše podnose manji problemi s prihodima. U nastavku će se ovogodišnjih trendova dotaknuti CEO Freedom Holding Corp. i osnivač Freedom Finance Europe - Timur Turlov.

Korporativne procjene, slučajno ili ne, počinju padati neposredno prije sezone izvještavanja. Do sad je 111 kompanija u indeksu S&P 500 ažuriralo svoja predviđanja za četvrti kvartal 2023. godine: 72 tvrtke očekuju zaradu po dionici (EPS) ispod prethodne prognoze, a njih samo 39 očekuje da će biti viša. Taj je omjer lošiji od povijesnih petogodišnjih i desetogodišnjih prosjeka i s optimistične i s pesimistične strane. Kao rezultat toga, tržište očekuje rast prihoda od 2,7% na godišnjoj razini, dok će istovremeno iskusiti pad dobiti od 0,6% na godišnjoj razini, što daje poprilično negativnu sliku za tekuću sezonu izvještavanja. No, takve stvari se uvijek uzimaju s dozom opreza zbog teze s kojom smo započeli, a to je da tvrtke namjerno daju konzervativnije procjene. Stvarne stope rasta zarade premašile su predviđanja u 37 od posljednjih 40 kvartala za izdavatelje S&P 500 indeksa, a rezultati u posljednjih pet godina bili su bolji od očekivanih u prosjeku za 8,5%. Tijekom istog razdoblja, 77% kompanija u širokom tržišnom indeksu prijavilo je stvarni EPS (zaradu po dionici) iznad prosječne procjene.

Na temelju pozitivne statistike, usredotočit ćemo se na lidere prvih 5 industrija koje očekuju najveći rast zarade. To su tvrtke iz industrije telekomunikacija, komunalnih usluga, potrošačke robe, zdravstvenih REIT-ova (nekretninske kompanije), te proizvođači poluvodiča. Naravno, određeni lideri u industriji poznati su gotovo svima, među kojima su Meta (META), Amazon (AMZN), NVIDIA (NVDA) i AMD (AMD), koje karakterizira solidan poslovni model, stabilan novčani tok i učinkovito operativno upravljanje. To omogućuje ulagačima manje brige o rezultatima dugoročnih ulaganja u te dionice bez obzira na njihovu trenutnu dinamiku.

Istovremeno, atraktivne tvrtke iz preostalih sektora znatno su manje poznate - na primjer Welltower (WELL), Constellation Energy (CEG), NRG Energy (NRG), Southern (SO). Welltower je trenutno vjerojatno jedno od najboljih ulaganja, s obzirom na sveopće starenje američke populacije. Kako se ovaj demografski trend nastavlja, potražnja za staračkim domovima nastavit će rasti i generirat će potrebu za gradnju istih. Predstavnici komunalnih poduzeća Constellation Energy (CEG), NRG Energy (NRG) i Southern (SO) dijele jednu temeljnu tezu: vrlo sporo su povećavali cijene zbog regulatornih ograničenja, a usprkos visokoj inflaciji, bili su primorani kasno revidirati cijene usluga.

Međutim, zbog ove značajke principa "catch-up" promjene tarifa kada inflacija usporava, komunalna poduzeća počinju aktivno povećavati svoje marže. Štoviše, kako se razvijaju deflacijski trendovi, ključna stopa se također spušta i, posljedično, prinosi na obveznice se smanjuju, a dividende tvrtke iz stambeno-komunalnog sektora čine ih sve atraktivnijim za ulaganje. Nedvojbeno, gore navedeni izdavatelji mogu konačno poslovati lošije od očekivanog (takav rizik uvijek postoji), ali će se njihova fundamentalna atraktivnost ostvarivati ​​iz kvartala u kvartal barem tijekom tekuće godine. No, sezona izvještavanja tek je započela i prilike se uvijek stvaraju, stoga treba kvalitetno proučiti sve mogućnosti.

01.02.2024. 11:43:00
http://metro-portal.hr/trend-ove-sezone-izvjestavanja-je-konzervativizam/145567/