Metro-portal.hr

objavljeno 05.12.2008. 15:14:25
iberski poluotok

Trećina Španjolaca i Portugalaca su potomci židova i muslimana

Kromosomska struktura poklopila se sa stanovnicima sjeverne Afrike

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)

Oko 30 posto Španjolaca i Portugalaca moglo bi imati pretke među židovima i muslimanima koji su živjeli na Iberskom poluotoku prije nego što su odande, prije nekoliko stoljeća, protjerani, objavljeno je u zadnjem broju stručnog časopisa American Journal of Human Genetics.

Istraživanje su proveli genetičari sa Sveučilišta Pompeu Fabra u Barceloni i s britanskog Sveučilišta u Leicesteru. Oni su analizirali Y kromosom, koji relativno neizmijenjen prelazi s oca na sina, a istraživanje su proveli na 1.140 muškaraca s Iberskog poluotoka.

Njihovu kromosomsku strukturu usporedili su s kromosomskom strukturom stanovnika sjeverne Afrike, preciznije Maroka, Alžira i Tunisa i sefardskih židova koji žive u mediteranskim zemljama.

Kod gotovo 11 posto Španjolaca i Portugalaca zamijećena su zajednička genetska obilježja kao kod stanovnika spomenutih sjevernoafričkih zemalja, a gotovo 20 posto imalo ih je zajednička genetska obilježja kao židovi.

Prvi muslimani - ili islamizirani stanovnici sjeverozapadne Afrike - Mauri, u Španjolsku su stigli 711., a židovska je populacija ondje već bila zastupljena. Muslimani su većim dijelom Iberskog poluotoka vladali čak osam stoljeća, do 1492. kada je španjolski kraljevski katolički par - Ferdinand i Isabella - zaključio da je završena 'reconquista', ili ponovno kršćansko osvajanje zemlje. Svim židovima, koji su odbili pokrstiti se, naređeno je da napuste zemlju tijekom iste godine, a svi muslimani koji se nisu željeli preobratiti protjerani su iz zemlje početkom 17. stoljeća.

Broj Španjolaca s muslimanskim i židovskim genima ukazuje na činjenicu da je preobraćenja bilo više nego što se isprva vjerovalo, barem tako pokazuje istraživanje španjolskih i britanskih genetičara. (hina/metro-portal)

05.12.2008. 15:14:25
http://metro-portal.hr/trecina-spanjolaca-i-portugalaca-su-potomci-zidova-i-muslimana/13483/