Metro-portal.hr

objavljeno 28.07.2012. 19:11:00
SRAM IH BILO

Trećina pušača sabotira pokušaje prijatelja

Čak trećina pušača priznaje da je sabotirala pokušaje svojih prijatelja da prestanu pušiti, i to iz raznih razloga

Kako prestati pušiti kad vas sabotiraju?
Kako prestati pušiti kad vas sabotiraju? (Arhiva)

Potreba za pušačkim društvom svakog je dana sve izraženija, jer kampanje protiv pušenja uvukle su se u sve pore društva i prosječnom je pušaču sve teže naći supatnika s kojim će stajati na ledenoj zimi ili vrućem suncu i uvlačiti dimove uz neobavezni razgovor.

Stoga se čak trećina pušača odlučuje na krajnje nemoralnu varijantu ponašanja kad netko od njihovih prijatelja najavi pokušaj prestanka pušenja - jednostavno ih sabotiraju, ne bi li pokušaj ostao neuspješan.

Istraživanje je provedeno na 6.300 aktivnih i bivših pušača, od kojih je čak 31 posto priznalo da je u životu najmanje jednom sabotiralo pokušaj bliske osobe da se odrekne smrdljivog poroka. 

Inače, pušači sudionici ispitivanje su u prosjeku do sada pokušali prestati pušiti tri puta, a dvadeset posto njih pokušalo je najmanje pet puta ostaviti cigarete. 

No, ako pokušavate prestati, a vidite da vam okolina ne daje podršku, preporučuje se barem jedan posjet nekom profesionalcu tipa psihologa ili psihijatra, jer vam u tom slučaju šanse da uspijete rastu čak četiri puta.

28.07.2012. 19:11:00
http://metro-portal.hr/trecina-pusaca-sabotira-pokusaje-prijatelja/72919/