Metro-portal.hr

objavljeno 20.01.2022. 18:01:00
MLJAC?

Trebate li jesti kokice?

Jesu li kokice zaista jedna od najzdravijih grickalica koju si možemo priuštiti i ako pazimo na liniju? Smiju li se onda pripremati u mikrovalnoj pećnici ili postoji neka bolja opcija?

Navalite... ali oprezno birajte ;)
Navalite... ali oprezno birajte ;) (Arhiva)

Naravno da se i vi donijelu neku novogodišnu odluku, vjerojatno onu da jedete zdravije i pritom skinute par kilica viška... naravno, kad pojedete kokice nećete dobiti grižnju savjesti... ili?

Onako, na prvu, kokice su stvarno zdrave i gotovo su najbolji izbor za grickanje uz film jer ne bi trebali unijeti masnoće i previše kalorija. No, zašto?

E pa, dobra vijest je da sadrže puno vlakana zbog kojih ćete dulje osjećati sitost i zahvaljujući kojima će proces probavljanja hrane biti bolji, "lagane" su za želudac i nemaju puno kalorija. Ipak, sve dobre strane mogu se uništiti u trenu ako ih pripremate na pogrešan način...

Ne biste ih trebali pripremati u mikrovalnoj jer ta pakiranja sadrže veliku količinu soli i masnoće, pa ćete ih u trenu pretvoriti u masnu i kaloričnu grickalicu koja sigurno nije dobra za održavanje kilograma niti za čestu konzumaciju.

Osim toga, vrećica u kojoj se nalaze sadrži perfluorooktansku kiselinu koja je jako štetna za zdravlje, stoji u priopćenju objavljenom na službenim stranicama Američke agencije za hranu i lijekove, FDA.

Ta tvar služi za zadržavanje masnoće unutar vrećice, a testiranja na životinjama također su pokazala da povećava rizik od raka jetre, testisa i gušterače kod njih.

Još jedna informacija koja bi vas mogla zgroziti je da sadrže masnoće za cijeli jedan dan! Koristi se palmino ulje koje je, odavno je poznato, najštetnije - povećava kolesterol i ugrožava zdravlje srca. Neke vrećice sadrže od 4 do 6 grama masti, što je između 20 i 30 posto dnevne vrijednosti hranjivih sastojaka u samo jednoj porciji, kao i sva masnoća koju bi trebali unijeti kroz cijeli dan. Uz to, sadrže ogromnu količinu soli.

Također, kako prenosi EatThis, izbjegavajte kokice u kinu - samo jedna mjerica ima otprilike 1160 kalorija, a količina masti dovoljna je za čak tri dana

20.01.2022. 18:01:00
http://metro-portal.hr/trebate-li-jesti-kokice/136095/