Metro-portal.hr

objavljeno 25.09.2021. 11:00:00
HMMM...

Trebaju li nam maske u školama?

CDC u petak je objavio tri nove studije u tjednom izvješću o morbiditetu i mortalitetu koje naglašavaju koliko je važno nositi pokrivalo kako bi se spriječilo širenje virusa i kako bi nastava uživo bila sigurnija

Potrebne su?
Potrebne su? (Arhiva)

Maske su postale gotovo pa obavezna oprema, kad izlazimo bez njih možemo se samo prošetati po parku, stoga nije loše vidjeti kakva je nihova korist u školama.

Ove studije otkrile su da škole u kojima ne postoje univerzalna pravila o nošenju maski imaju veće šanse za izbijanje žarišta. U cijeloj zemlji, u okruzima u kojima nema obveznog nošenja maski broj pedijatrijskih slučajeva covida-19 povećao se gotovo dvostruko brže u tom istom razdoblju.

Jedan izvještaj iz Arizone otkrio je da škole u dva najnaseljenija okruga u toj državi imaju 3.5 puta veće šanse za izbijanje žarišta ako nemaju obvezno nošenje maski u usporedbi sa školama u kojima se nose maske od prvog dana.

>> Savjeti za početak školske godine >>

Maske mogu spriječiti izbijanje žarišta

Univerzalna pravila o nošenju maski važna su za škole, a ova studija naglašava da maske mogu smanjiti širenje koronavirusa i spriječiti izbijanje žarišta u školama.

Drugi izvještaj je otkrio da je nakon dva tjedna od početka nastave prosječan broj pedijatrijskih covid slučajeva bio niži u okruzima u kojima je bilo obvezno nošenje maski u školama (16.32 po 100,000/danu) u usporedbi s okruzima u kojima maska nije bila obvezna (34.85 slučajeva po 100,000/danu). Ti podaci pokazuju kako određene mjere mogu smanjiti teret na zdravstveni sustav.

Treći izvještaj pručavao je zatvaranje škola zbog covida-19, a pokazalo se da je unatoč tome što je oko 1.800 škola bilo zatvoreno ove školske godine, čak 96% javnih škola i dalje je bilo otvoreno i nastava se održavala uživo. CDC navodi da je jedna od njihovih glavnih smjernica to da osiguraju učenicima sigurno okruženje za učenje uživo, a smatraju da se to može postići korištenjem pokrivala.

>> Koje maske zapravo rade? >>

CDC ističe da ove studije pokazuju koje smjernice pokazuju što može pomoći u sprječavanju širenja virusa. Promoviranje cijepljenja za određene skupine, nošenje maski i testiranje dokazane su metode uz koje idemo prema kraju pandemije, navode iz CDC-a.

25.09.2021. 11:00:00
http://metro-portal.hr/trebaju-li-nam-maske-u-skolama/134321/