Metro-portal.hr

objavljeno 08.11.2018. 11:00:00
SAVJETI

Trebaju li nam dodaci prehrani?

Kada se suočimo s padom imuniteta, što zbog prehlade, gripe ili povećanog stresa, mnogi od nas često posegnu i za različitim dodacima prehrani, poput vitamina i minerala

Trebau li nam uopće dodaci prehrani?
Trebau li nam uopće dodaci prehrani? (Arhiva)

Dodaci prehrani prerasli su u industriju koja vrijedi milijarde, a to možemo najbolje vidjeti po činjenici da nas stalno zasipaju reklamama u kojima nas uvjeravaju da nam bez njih nema zdravog života - za svaku nedaću, tu je suplement...

Naravno, kada se suočimo s padom imuniteta, što zbog prehlade, gripe ili povećanog stresa, mnogi od nas često posegnu i za različitim dodacima prehrani, poput vitamina i minerala. Jesu li nam suplementi zaista potrebni ili je to trend modernog života? 

Dodaci prehrani su oblici hrane koji su najčešće u koncentriranom obliku u kojemu su koncentrirani ili vitamini, minerali ili neke druge tvari kao što su biljna materija s određenim fiziološkim, biološkim učincima. Svrha dodataka prehrani nije da liječe, nego da pomažu, a služe kako bi nadomjestili one hranjive tvari koje osoba ne uspijeva dobiti kroz prehranu.

Danas je dodatke prehrani moguće pronaći na najrazličitijim mjestima, kako u dućanima, tako i na internetu.

Međutim takva vrsta nabave bez savjetovanja sa stručnjacima vrlo je rizična. S multivitaminskim pripravcima ne može se napraviti prevelika šteta, no ni oni

nisu posve bezopasni.

Naime, ako je riječ o visokokoncentriranim vitaminima kao što su vitamini topivi u mastima, vitamin E ili A u visokoj dozi, može doći do topljenja u masnom tkivu, skladištenju i do određenih nuspojava.

Među najčešće korištenim dodacima prehrani nalaze se razni vitaminski pripravci.

Jačanje imuniteta jedan je od vodećih razloga zašto se ljudi odlučuju na upotrebu dodataka prehrani i u tu svrhu često koriste i pripravke beta-glukana.

Dodatke prehrani, a pogotovo one s navodnim učincima na mršavljenje mnogi nabavljaju putem interneta riskirajući tako ne samo kupnju nekvalitetnih proizvoda, nego i onih koji nisu to za što su predstavljeni. Zabilježeni su brojni slučajevi krivotvorenja dodataka prehrani, kao i pogrešne deklaracije.

Svakako je važno prije uzimanja bilo kakvog dodatka prehrani savjetovati se sa stručnjakom, nutricionistom ili ljekarnikom.

08.11.2018. 11:00:00
http://metro-portal.hr/trebaju-li-nam-dodaci-prehrani/115307/