Metro-portal.hr

objavljeno 13.05.2010. 17:14:11
SLAVKO LINIĆ:

Treba oporezovati zemljišne transakcije povezane s prenamjenama

Izbjegavajući uvesti takav porez, vlada pokazuje da je u službi krupnog kapitala, kaže Linić

(Nikša Stipaničev/Cropix)

SDP-ov saborski zastupnik Slavko Linić na današnjoj je konferenciji za novinare u Rijeci izjavio da bi bilo nužno uvesti porez na zemljišne transakcije povezane s prenamjenama, odnosno prenamjenama prostora negdašnjih industrijskih pogona u poslovne ili stambene prostore.

Izbjegavajući uvesti takav porez, vlada, a posebno ministar financija Ivan Šuker, pokazuje da je u službi krupnog kapitala, kazao je.

Linić kaže da vladina porezna reforma neće ništa bitno promijeniti jer se i nadalje porezno najviše opterećuju radnici i gospodarski subjekti, posebno industrija. Uz uvođenje poreza na zemljišne transakcije bilo bi potrebno smanjiti doprinose za zdravstvo u plaćama, smatra Linić.

Ocijenio je i da bi se rebalans proračuna trebao obaviti uz ozbiljnije zahvate, a ne da se rebalansom samo osigura isplata mirovina i plaća u javnom sektoru.

Linić je izrazio nezadovoljstvo stanjem u Liburnia Riviera Hotelima ustvrdivši da se u vladi čeka pogodan trenutak da se sklopi nova nagodba s Darkom Ostojom. To se sad nije dogodilo jer je nezadovoljstvo u vezi s tom nagodbom iz Rijeke bilo preglasno, a premijerka se boji mišljenja javnosti. Ustvrdio je da vlada svjesno uništava LRH ne ulažući u obnovu zapuštenih hotela i ne dopuštajući djelomičnu prodaju.

Zastupnik Željko Jovanović je ocijenio da premijerki i ministrima nedostaje odgovornosti u tvrdnjama da nisu ništa znali o aktivnostima u vladi ili oko nje, koje su sada predmet istraga policije i DORH-a. Svi kraci korupcijske hobotnice vode prema vladi pa neće biti učinkovite borbe protiv korupcije dok se ne promijeni vlast, rekao je. (hina/metro-portal)

13.05.2010. 17:14:11
http://metro-portal.hr/treba-oporezovati-zemljisne-transakcije-povezane-s-prenamjenama/39955/