Metro-portal.hr

objavljeno 03.08.2022. 20:35:00
SAVJETI

Treba li vam klima kad spavate?

Tijekom visokih temperatura vjerojatno jedva čekate da uđete u rashlađenu prostoriju, a vjerojatno koristite klima-uređaj i kod kuće i na poslu

A kako vi spavate po vrućinama?
A kako vi spavate po vrućinama? (Arhiva)

Korištenje klima-uređaja nije baš najbolja moguća opcija dok spavamo. Prema njegovim riječima, to može biti loše za one koji boluju od astme. Isto vrijedi i za korištenje ventilatora dok spavaju.

"Mnogima ventilator, posebno onaj na stropu, pomaže da utonu u san, ali to nikako nije dobro jer može izazvati alergijski napad i suhe oči", kaže on.

To se, naravno, odnosi i na korištenje klima-uređaja tijekom noći, pa je Reddickov savjet da dobro rashladite prostoriju prije spavanja, a zatim isključite klimu, ili je ostavite u drugoj prostoriji.

Reddick podsjeća da se, osim alergijskih napada i problema sa suhim očima i nosnom sluznicom, mogu javiti i drugi problemi, poput ukočenosti i bolova u leđima.

Naravno, važno je i redovito čišćenje klima-uređaja i ventilatora, a jedna od stvari na koju ovaj stručnjak upozorava jeste suha koža kao posljedica stalne upotrebe klima-uređaja

"Kada taj zraj puše dugo i često, koža se osuši. Losioni i kreme će pomoći, ali ne ako to postane navika tijekom cijelog ljeta", objasnio je on.

Umjesto klima-uređaja i ventilatora, stručnjaci savetuju sljedeće:

"Namjestite rolete, navucite zavjese, ali pazite da imate neke u svijetloj boji, jer će tamne boje privlačiti toplinu. Često se tuširajte i hidrirajte hladnom vodom. Izbjegavajte alkohol, kofein i pića s visokom koncentracijom šećera", savjet je stručnjaka.

03.08.2022. 20:35:00
http://metro-portal.hr/treba-li-vam-klima-kad-spavate/138762/