Metro-portal.hr

objavljeno 28.01.2023. 15:01:00
NARAVNO ;)

Treba li i dalje provjetravati?

OK, pandemija je gotova i sad više ne moramo luftati cijele dane... ili bi možda ipak trebali? O, da...

Bilo hladno ili ne... luftajte svaki dan!
Bilo hladno ili ne... luftajte svaki dan! (Arhiva)

Jedna od stvari koje je išla ljudima na živce tijekom pandemije je - provjetravanje. Ovijek je netko od familije bio nabrijan na luftanje, bez obzira na to što je vani bilo +35 ili minus 10 - otvarali su se prozori svakodnevno...

Bilo kako bilo, važno je provjetravati prostorije u kojima boravimo kako bismo se zaštitili od virusa, pročistili ustajali zrak i stvorili zdravu klimu u prostoriji, a u konačnici i spriječili pojavu plijesni. No kada vanjska temperatura padne ispod ništice, mnogi će zanemariti ovaj savjet.

Međutim, njemački magazin Focus otkrio je da je provjetravanje prostorija lako i kada je vani hladno. Samo trebamo primijeniti pravilo 3x5.

Ako je vanjska temperatura ispod nule, prozore treba otvoriti na pet minuta. Ako je vanjska temperatura između 0 i 10 stupnjeva Celzijevih, dovoljno je 10-ak minuta provjetravanja, a ako je viša od 10 Celzijusa, onda ostavite prozore otvorenima 15 minuta.

Prostorije je preporučljivo provjetravati pet puta dnevno, što češće, čak i kada su temperature ispod nule.

No, ako vam je prehladno, dovoljno je i tri do pet minuta dnevno s otvorenim prozorom pet puta dnevno. U proljeće ili jesen prozore ostavite otvorenima 15 do 20 minuta, što je dovoljno za izmjenu zraka, i to tri do pet puta dnevno.

Idealni uvjeti u kojima bismo trebali boraviti u zatvorenom prostoru su: 50 posto relativne vlažnosti zraka, sobna temperatura 21 stupanj Celzijev, vlažnost zraka koja nije niža od 30 posto i nije viša od 60 posto.

Suhi zrak u prostoriji stvara zdravstvene probleme, uključujući probleme s dišnim putovima i očima, napetost, umor i gubitak koncentracije te isušivanje kože, a mogu se pogoršati i druge kožne bolesti i alergije. Pretjerana vlaga može potaknuti razvoj grinja i mikroorganizama, što uzrokuje razvoj plijesni, gljivica i bakterija.

28.01.2023. 15:01:00
http://metro-portal.hr/treba-li-i-dalje-provjetravati/140903/