Metro-portal.hr

objavljeno 02.08.2012. 13:50:00
APEL

Traži se pravda za Pussy Riot

U pismu objavljenom u Timesu dvanaest glazbenika izrazilo je ogorčenje zbog grotesknih optužbi protiv mladih žena

Pussy Riot su još u pritvoru
Pussy Riot su još u pritvoru (Arhiva)

Skupina britanskih glazbenika, među kojima su Pete Townshend i "Pet Shop Boys", u četvrtak su od ruskog predsjednika Vladimira Putina koji stiže u London, otvorenim pismom zatražili pošteno suđenje ženskoj ruskoj punk-skupini Pussy Riot.

U pismu objavljenom u Timesu, dvanaest glazbenika izrazilo je ogorčenje zbog grotesknih optužbi protiv mladih žena koje su u veljači u moskovskoj katedrali Krista Spasitelja izvele pjesmu Holy Shit, u znak prosvjeda protiv navodne potpore ruske pravoslavne crkve Putinu koji je u prosincu izabran za predsjednika Rusije na izborima koje su mnogi proglasili neregularnima.

"Disidenstvo je pravo u jednoj demokratskoj državi i potpuno je nepravedno da im se za 'huliganstvo motivirano vjerskom mržnjom' prijeti sedmogodišnjom kaznom zatvora, što smatramo grotesknim", pišu glazbenici.

Članicama Pussy Riot prijeti sedam godina zatvora zbog optužbi za narušavanje javnog reda i mira. Među potpisnicima apela su Jarvis Cocker iz Pulpa, Alex Kapranos iz Franza Ferdinanda, Johnny Marr iz The Smithsa i pjevačica Corinne Bailey Rae.

Tri članice benda, Nadežda Tolokonikova, Marija Alehina and Ekaterina Samutsevič, u pritvoru su od ožujka. One su organizirale svojevrstan prosvjed protiv ruskoga predsjednika. U petak 20. srpnja sud se izjasnio protiv njihova puštanja na slobodu, odredivši da u pritvoru moraju ostati do 12. siječnja 2013.

02.08.2012. 13:50:00
http://metro-portal.hr/trazi-se-pravda-za-pussy-riot/73030/