Metro-portal.hr

objavljeno 01.03.2013. 12:40:00
RED PLANET

Traži se bračni par za put do Marsa i natrag

Ako vam je dosta krize, možete se prijaviti za dugo putovanje svemirom kao najčudniji oblik gastarbarteraja

Inspiration Mars ima ambiciozne planove
Inspiration Mars ima ambiciozne planove (Inspiration Mars)

Možda nije ponuda za posao iz snova, no ako ste mladi par, zdravi, snažni i pametni, Dennis Tito ima posao za vas - put do Marsa i natrag u trajanju od 501 dana. Plaća se još ne zna, no sigurno bi trebala biti dovoljna za ugodan život u dužem vremenskom periodu.

Prvi svemirski turist poželio je biti i prvi čovjek koji je poslao ljude do Marsa, a za taj poduhvat namjerava koristiti modificiranu letjelicu SpaceX fondacije koja bi trebala odvesti par do Marsa, napraviti par krugova i vratiti se natrag.

Sve to Tito želi relativno brzo, jer je odlučio da je datum lansiranja 5. siječnja 2018. godine, iako letjelica još stoji u računalima dizajnera. Naime, tada će Zemlja i Mars biti najbliži pa će put najkraće trajati, 228 dana, a Tito baš želi biti prvi.

Tijekom puta par će izvoditi razne znanstvene eksperimente, prohujati iznad Marsa u orbiti na visini od 240 kilometara i zatim krenuti na put prema Zemlji dug 273 dana. 

Sljedeća prilika za tako kratak put je 2031. godine, a kako Tito ima 72 godine, žuri jer želi vidjeti ostvarenje svog sna. NASA je pozdravila Titovu inicijativu, no kako već postoji nekoliko fondacija s istom ili ambicioznijom idejom, utrka za čovjeka na Marsu može se nazvati otvorenom.

01.03.2013. 12:40:00
http://metro-portal.hr/trazi-se-bracni-par-za-put-do-marsa-i-natrag/76758/