Metro-portal.hr

objavljeno 10.07.2012. 09:33:50
MILANO

Traže zapljenu svih dizelaša zbog izazivanja raka pluća

Milanska podružnica najutjecajnije potrošačke udruge traži zapljenu svih vozila koja koriste dizelske motore

Hoće li Milanezi zabraniti dizelske motore?
Hoće li Milanezi zabraniti dizelske motore? (Arhiva)

Svjetska zdravstvena organizacija je svojim dokumentom donešenim na sastanku 12. lipnja u Lyonu možda zabila zadnji čavao u kovčeg automobilske industrije. Naime, u tom se dokumentu navodi da su istraživanja pokazala nepobitnu vezu između emisija dizelskih motora i raka pluća i povećani rizik za dobivanje raka mjehura.

Upravo taj dokument koristi milanska podružnica Codaconsa, najutjecajnije potrošačke udruge u Italiji u svom zahtjevu za trenutnom zapljenom svih vozila na milanskom području koja koriste dizelski pogon zbog zaštite stanovništva. 

Čim je Svjetska zdravstvena organizacija izdala svoj dokument, oglasila se ACEA, europska udruga proizvođača automobila priopćenjem u kojem se navodi kako su, svjesni rizika, natjerali proizvođače da svoje motore prilagode europskim standardima EUR3 i EUR 4, kao i tek nadolazećem EUR5.

Ipak, kako se u dokumentu SZO-a ne rade razlike između novih i starih dizelskih motora, tužba pokrenuta od strane Codaconsa ima realnu podlogu za uspjeh, a što bi uz probleme automobilskoj industriji dovelo i do kolapsa milanskog transporta.

10.07.2012. 09:33:50
http://metro-portal.hr/traze-zapljenu-svih-dizelasa-zbog-izazivanja-raka-pluca/72507/