Metro-portal.hr

objavljeno 18.03.2013. 21:01:04
HMM ...

Traume ćemo rješavati ispiranjem mozga?

Traume nas opterećuju i čine nam život groznim, ali znanstvenici tvrde da su pronašli način rješavanja ovog problema

Traume bi trebale postati izlječive
Traume bi trebale postati izlječive (Arhiva)

Traume su grozna stvar, muče nas i danju i noću nakon što smo ih stekli i, zapravo, do sada u medicini nije postojao način na koji se moglo smanjiti intentzitet i snaga traumatičnih sjećanja. Takvi su se problemi rješavali alternatinijim pristupima, no nisu ih svi prihvaćali.

Za ljude koji ne mogu bez klasične medicine, laboratorij za traumatski sres u Tolouseu razvio je terapiju koja traumatična sjećanja čini prihvatljivijim, za što im je trebalo više od pet godina rada. Naime, kanadski profesom Alain Brunet prvi se dosjetio korištenja propranolola, antimigrenoznog spoja koji su pacijenti uzimali oralno sat i pol prije reaktivacije traumatskog sjećanja.

Do sada je metoda testirana na 40 pacijenata s kroničnim PTSP-om kao posljedicom agresije ili prometne nesreće, a rezultati su više nego dobri. Samo jednom seansom terapije s propranololom smanjio je psihološke reakcije na takva sjećanja, od znojenja do poremećaja srčane aktivnosti.

Znanstvenici su uspjeli uvjeriti državu da se radi o potencijalno izuzetno korisnom lijeku, pa se istraživanje nastavlja pogonjeno državnom subvencijom.

Propranolol je beta blokator koji inhibira sintezu proteina tijekom ponovnog proživljavanja traumatskih sjećanja, smanjujući na taj način emotivne reakcije.

 

18.03.2013. 21:01:04
http://metro-portal.hr/traume-cemo-rjesavati-ispiranjem-mozga/77118/