Metro-portal.hr

objavljeno 02.06.2013. 16:02:00
SRETAN ROĐENDAN

Traperice slave 140. rođendan

Jeans je donio revoluciju diljem svijeta s djecom cvijeća tako da je postao 'urbana uniforma

Najpopularnije svjetske hlače slave rođendan
Najpopularnije svjetske hlače slave rođendan (Arhiva)

Krajem svibnja 1873. proizvođač odjeće Levi Strauss i krojač Jacob Davis počeli su proizvoditi Levi's marku traperica nakon što su im Sjedinjene Države odobrile patent kojim se bakrene zakovice rabe za ojačavanje džepova na kombinezonima od trapera. Prije toga, kronike spominju bavarskog trgovca Straussa koji prodaje traperice rudarima po Kaliforniji sredinom stoljeća.

Jeans je donio revoluciju diljem svijeta s djecom cvijeća tako da je postao 'urbana uniforma', kaže profesorica povijesnog tekstila na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu Nina Režek-Wilson.

Jeans se pravi od pamuka. Neki smatraju da je najstariji poznati prethodnik jeansa debelo indijsko platno iz 16. stoljeća iz Bombaja, a drugi da su traperice prvi put proizvedene u Đenovi sredinom 17. stoljeća za pripadnike mornarice koja je zahtijevala odijela za sve vremenske prilike.

Naziv jeans dolazi od francuskoga 'Le Bleu de Genes', što znači đenovska plava (boja). U Americi su u početku služile kao radno odijelo, a 60-ih godina 20. stoljeća u sklopu hipi pokreta postaju simbolom životne filozofije.

Traperice su bile obvezan odjevni predmet 'djece cvijeća'. Nosile su se jeans hlače na trapez, ali i šarene trapez hlače kojima su se brisale statusne razlike, izražavala jednakost, pobuna, sloboda i individualnost.

02.06.2013. 16:02:00
http://metro-portal.hr/traperice-slave-140-rodjendan/78482/