Metro-portal.hr

objavljeno 19.07.2010. 21:42:33
PROSVJED ZAVRŠIO

Transparent za Bandićevu smjenu ostaje pred Gradskom skupštinom

GALERIJA i VIDEO - Aktivisti za Varšavsku traže smjenu Milana Bandića i istragu o spornom projektu cvjetni prolaz

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damir Krajac / CROPIX)

Aktivisti Zelene akcije i Prava na grad te građani koji prosvjeduju protiv gradnje ulazne rampe u podzemnu garažu u Varšavskoj ulici ostavili su večeras pred zgradom Gradske skupštine u Ulici sv. Ćirila i Metoda veliki natpis s potpisima mnogih građana koji zahtijevaju smjenu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Zahtijevamo da Gradska skupština raspiše referendum za opoziv gradonačelnika dvotrećinskom većinom vijećnika na jesen, nakon što se zakon uskladi s Ustavom, poručio je Tomislav Tomašević iz Zelene akcije uoči sutrašnje sjednice Gradske skupštine na kojoj će se raspravljati o slučaju Varšavske. N ajavio je da će se daljnjim aktivnostima odlučiti nakon te sjednice.

>>Prosvjednici se potpisuju na transparent "Bandića na referendum"

"Transparent ostaje ovdje, neka ujutro dočeka gradske zastupnike i neka ih podsjeti što će im se dogoditi ako neće raditi u interesu javnosti i slušati glas građana", rekao je Tomašević pred oko dvije tisuće okupljenih.

Pred zgradu Skupštine prosvjednici su došli s križanja Gundulićeve i Masarykove ulice, u blizini gradilišta u Varašavskoj, gdje su se potpisivali na transparent s natpisom "Bandića na referendum!"

Pred okupljenima, koji su svoje nezadovoljstvo izražavali bukom poklopaca, zvonaca, čegrtalji i zviždaljki, Tomašević je ponovno zatražio da Gradska skupština, kako je rekao, donese odluku, "političku ili pravnu", da rampa u Varšavskoj više nije javni interes grada Zagreba. Traže smjene u Zagrebačkom holdingu jer je gradsko poduzeće Zrinjevac sudjelovalo u rušenju stabala u Varšavskoj te da gradska poduzeća više ne sudjeluju u radovima u toj ulici. Traže i istragu dokumentacije u protekle tri i pol godine vezane uz projekt "Cvjetni prolaz" i Varšavsku i - ako se utvrdi odgovornost - kaznene prijave.

>> Mesić: HDZ nije odgovoran za Varšavsku, štetu će platiti građani

Za vrijeme govora aktivista građani su sjedili na cesti ispred Gradske skupštine i kredom su ispisali po ulici parole kao što su "Bandiću odlazi", "Zagreb - policijski grad" i slično.

Tijekom prosvjeda policija je svojim vozilima blokirala pristup susjednome Markovu trgu, gdje je sjedište Hrvatskoga sabora i Vlade RH.

Prosvjednici su se počeli razilaziti oko 20,30 sati, a tijekom prosvjeda nisu uočeni izgredi.(hina/metro-portal)

19.07.2010. 21:42:33
http://metro-portal.hr/transparent-za-bandicevu-smjenu-ostaje-pred-gradskom-skupstinom/44779/