Metro-portal.hr

objavljeno 29.03.2013. 11:47:00
NOVE VIJESTI

Torinsko platno je autentično?

Kako sada izgleda, u torinskoj katedrali stvarno stoji plašt u koji je Isus bio omotan pri skidanju s križa

Je li Isus Krist uistinu bio zamotan u Torinsko platno
Je li Isus Krist uistinu bio zamotan u Torinsko platno (Arhiva)

Torinsko platno je prema rezultatima najnovijih istraživanja stvarno tkanina u koju je moglo biti umotano tijelo Isusa Krista, tvrde znanstvenici iz Padove. Platno je dugo gotovo pet metara i na njemu se nalaze obrisi osobe duge brade i kose, kao i krvave mrlje na mjestima gdje su bila zamotana zapešća, stopala i bok osobe.

Platno se nalazi u torinskoj katedrali i po tome je dobilo ime, a od samog početka pojavljivanja u javnosti u drugoj polovici 14. stoljeća izaziva velike kontroverze. 

Teorije zavjere nisu se složile s kršćanskim teorijama tvrdeći da je u platnu pokopan Jacques de Molay, zadnji Veliki meštar vitezova Templara, no nova tri testa, jedan mehanički i dva kemijska pokazuju da platno potječe iz vremena Isusa Krista.

Nova saznanja o platnu mogu se pročitati u knjizi Misterij platna koja izlazi danas, na Veliki petak, a autori studije je Giulia Fanti, dok je knjigu napisao novinar Saverio Gaeta.

Prije tri godine vatikanska je arhivistica Barbara Frale na televiziji pokazala još jedan do tada nepoznat detalj o uočenim tragovima napisa na aramejskom, grčkom i latinskom, preciznije otiske papirusa na platnu koji birokratskim jezikom navode da se radi o Isusu iz Nazareta u svrhu ukopa u grobnicu.

29.03.2013. 11:47:00
http://metro-portal.hr/torinsko-platno-je-autenticno/77312/