Metro-portal.hr

objavljeno 30.01.2014. 17:38:00
FILMSKA KRITIKA

Topli obiteljski psiho torture porn

Nemilosrdni gadovi recenzirali su film „Kolovoz u okrugu Osage“, začuđeni dubinom ženskih i plitkoćom muških likova

Južnjačka psihoza na kvadrat
Južnjačka psihoza na kvadrat (Arhiva)

U početku bijaše kazališna predstava. „Kolovoz u okrugu Osage" je dakle ekranizacija slavnog suvremenog komada Tracya Lettsa (r. 1965.), nagrađenog najprije Pulitzerom a kasnije, na daskama, i Tonyima i kojekakvim drugim kazališnim nagradama. Relativno je to nov tekst (prvi put postavljen u Chicagu 2007.), a već ga mnogi spominju kao moderni američki klasik. Da su od njega išli radit sapunjaru, mogao je možda biti i TV klasik, no filmski ipak neće biti.

Autor komada i filmske adaptacije, Tracy Letts, osim što ima žensko ime, ima pomalo i ženski rukopis. Možda je to mrvicu i seksistička opaska, ali ovdje su doslovno svi ženski likovi bogati, zanimljivi, prepuni tajni i slojeva, dok su također bukvalno svi muški i/ili bezvezni, neuzbudljivi, kenjkavi i antipatični.

Osnovni set up, ili što bi u Hollywoodu rekli pitch je čehovljevski obiteljski nukleus od tri sestre (plus pripadajuće muške „pertinencije") provučen kroz gustu, sparnu tennesseewilliamsovsku južnjačku psihozu a podebljan centralnim likom poremećenog matrijarha (Streep).

A taj dolazi u vidu našutane, bezobrazne babe iz pakla, koja je podjednako mogla ispasti iz bilo kojeg od poznatijih Williamsovih komada kao i biti jedan od Belfortovih narko pajtosa, s tim da su Vuk s Wall Streeta & co. male krotke ovčice naspram poganog jezika i osebujnog karaktera gđe. Violet Weston.

Kad pitomi pater familias Beverly (Sam Shepard), inače pjesnik i alkos „svjetske klase" (po riječima njegove gospođe) iznenada nestane jedne vruće kolovoške večeri, u domu Westonovih u nepreglednoj preriji Oklahome skuplja se obitelj.

Osim mame Violet, dugogodišnje ovisnice o malim plavim, bijelim i inim pilulama, to je i njezina podjednako jezičava sestra Mattie Fay (Margo Matindale), te tri kćeri - najstarija i čini se najozbiljnija Barbara (sjajna za Oskara nominirana Julia Roberts u svom najboljem izdanju u puno godina), zatim Ivy (Julianne Nicholson) koja je jedina ostala živjeti blizu roditelja te infantilna Karen (Juliette Lewis). Sve one imaju i svoje pratioce i komplicirane odnose s njima, a jedini među njima koji pokazuje kakve takve znakove života je muž Mattie Fay, dobroćudni tetak Charles (pouzdani Chris Cooper)...

Cijelu recenziju filma „Kolovoz u okrugu Osage" možete pročitati na portalu Nemilosrdni gadovi.

30.01.2014. 17:38:00
http://metro-portal.hr/topli-obiteljski-psiho-torture-porn/82989/