Metro-portal.hr

objavljeno 05.05.2010. 22:05:00
DOBRA FORMA

Top savjeti za odabir pravih tenisica za trčanje

Bez obzira jeste li u trčanju početnik ili profesionalac, važno je trčati u dobrim tenisicama - pogledajte kako odabrati one prave

(Shutterstock)

Nije toliko važno u kakvoj majici ili trenirci trčite, ali kakve tenisice pritom nosite vrlo je važno. Zato je bolje kupiti one kvalitetnije, a ne one koje vam se sviđaju samo zbog boje ili zbog toga što vam dobro stoje.

Ako ste potpuni početnik u trčanju, bilo bi dobro da potražite savjet u specijaliziranoj trgovini sportske obuće.

Stručnjaci preporučaju da sportsku obuću kupujete kasno poslijepodne, kad vam je noga već malo natekla nakon svakodnevnih obaveza - bolje ćete vidjeti kakve tenisice vam odgovaraju jer će vaša stopala biti u stanju kao da ste maloprije trčali.

Ako nikad niste redovito trčali, najbolje je odabrati tenisice sa zračnim jastucima koje su idealne za tvrđe podloge - asfalt i beton.

Đon bi trebao biti visok barem jedan centimetar, a peta viša i jača kako bi pri doskoku čuvala Ahilovu tetivu. Općenito vrijedi pravilo: što je teren po kojem trčite tvrđi, peta bi trebala biti viša i elastičnija.

Što se tiče marki i brendova, odnosno koje su tenisice najbolje - pravila nema jer svakome odgovara nešto drugo i svačija stopala su različita. Važno je da tenisice dobro isprobate. Osim toga, ne smiju vas pritiskati, prsti moraju imati dosta mjesta i ne smiju biti odmah uz vrh tenisice.

Treba imati na umu i da najkvalitetnije tenisice imaju svoj rok trajanja, a on je oko 800 kilometara trčanja. O njima se treba i dobro brinuti - ako ih smočite, što prije ih osušite, a nikako ih ne biste smjeli prati u perilici za rublje.

05.05.2010. 22:05:00
http://metro-portal.hr/top-savjeti-za-odabir-pravih-tenisica-za-trcanje/39374/