Metro-portal.hr

objavljeno 03.03.2011. 11:05:00
ZABAVA ZA SVE

Top 5 karnevala i festivala

SLIKE - Španjolci se gađaju rajčicama, a Rio de Janerio još uvijek ima najraskošniji karneval na svijetu

Rio de Janeiro
Rio de Janeiro (MWN/Getty Images)

Postoje dani u godini kada se možemo ponašati i izgledati blesavo, a da to okolina percipira kao nešto sasvim normalno. Na raznim festivalima koji se održavaju od Europe do Južne Amerike zabava je zagarantirana. Predstavljamo pet najboljih festivala za ludovanje:

Binche karneval u Belgiji
Muškarci nose zelene maske i neobične šešire od nojevog perja, a u rukama drže štapove kojima tjeraju zle duhove. Cijeli grad Binche slavi Pokladni utorak i početak korizme. Povorka polako u plesnom ritmu obilazi gradske ulice i okupljenima dijeli naranče, simbol dolaska proljeća. Održava se od 5. do 8. ožujka.

New Orleans Mardi Gras u SAD-u
Po uzoru na bogatu francusku baštinu, karneval u New Orleansu traje od siječnja do ožujka. Manje parade i maskenbali održavaju se gotovo svakodnevno, a kulminacija je zakazana za posljednji tjedan kada kroz grad prolazi velika, vesela i šarena povorka. Kultni Mardi Grad održava se od 5. do 8. ožujka.

Notting Hill karneval u Engleskoj
Jedan od najvećih europskih karnevala održava se u Notting Hillu. Prvi dan dvodnevnog fašnika je nešto mirniji i namijenjen djeci, a u ponedjeljak na ulice izlazi gotovi svi stanovnici uz bučnu potporu turista. Karneval u Notting Hillu pruža karipski ugođaj i održava se od 28. do 29. kolovoza.

La Tomatina u Španjolskoj
Jeste li čuli za Buñol? Prašnjav i skroman industrijski grad u Španjolskoj pretvara se u centar najprljavije zabave kada se odrasli i djeca počinju gađati rajčicama. Zdrobljene rajčice tada se nalaze na svakom koraku, a u zraku se osjeća miris.... rajčice. Kamion tradicionalno u centar grada doprema 100 tona crvene municije, a borba traje oko sat vremena kada se ispucava raketa primirja. La Tomatina se održava 31. kolovoza.

Karneval u Rio de Janeiru
Jedini pravi i svakako najraskošniji karneval na svijetu traje četiri dana i održava se u Brazilu. Pleše se samba, a sudionicima povorke s lica ne silazi osmjeh. Vrhunac se održava na tzv. Sambodromu. Karneval u Riju traje od 5. do 8. ožujka.

Piše: Romina McGuinness, Metro World News
03.03.2011. 11:05:00
http://metro-portal.hr/top-5-karnevala-i-festivala/56049/