Metro-portal.hr

objavljeno 21.11.2011. 16:54:21
SIGURNOST

Top 12 najranjivijih mobitela na hakerske napade

u zadnje vrijeme sve su učestaliji hakerski napadi na smartphone, a najranjiviji su mobiteli koji koriste Googleov operativni sustav Android

Fotografija vijesti

Pomama za pametnim mobitelima je dosegla svoj vrhunac u svijetu, a ni Hrvatska nije pošteđena tehnoloških trendova, pa skoro svaki treći građanin ima neku vrstu smartphonea, bilo da se radi o iPhoneu ili HTC-u.

No, u zadnje vrijeme sve su učestaliji hakerski napadi na ove skupe i svestrane gadgete, a najranjiviji su mobiteli koji koriste Googleov operativni sustav Android.

Stručnjaci iz tvrtke Bit9 koja se bavi kreiranjem antivirusne zaštite napravili su popis 12 mobitela koji su najpodložniji napadima hakera. Iz tvrtke upozoravaju da je Android najranjiviji zbog toga što operateri ne šalju na vrijeme nove zakrpe softvera korisnicima, te da većina mobitela koristi zastarjele inačice operativnoga sustava, poput Android 2.3 Froyoa koji je star 18 mjeseci.

Što se tiče iPhonea, iz Bit9 kažu kako Apple ima punu kontrolu nad slanjem novih inačica iOS-a korisnicima, te tako zaobilaze mobilne operatere koji mogu kasniti u apliciranju sigurnosnih zakrpa. No, stručnjaci kažu kako se mnogi korisnici iPhonea uopće ne obaziru na upozorenja da je njihov softver zastario, te se na taj način nepotrebno izlažu opasnosti od raznih virusa.

Evo popisa 12 najrizičnijih mobitela:

1. Samsung Galaxy Mini           

2. HTC Desire

3. Sony Ericsson Xperia X10

4. Sanyo Zio

5. HTC Wildfire

6. Samsung Epic 4G

7. LG Optimus S

8. Samsung Galaxy S

9. Motorola Droid X

10. LG Optimus One

11. Motorola Droid 2

12. HTC Evo 4G

21.11.2011. 16:54:21
http://metro-portal.hr/top-12-najranjivijih-mobitela-na-hakerske-napade/65697/