Metro-portal.hr

objavljeno 04.02.2014. 16:00:47
HOMMAGE

Top 10 uloga po kojima ćemo pamtiti Philipa Seymoura Hoffmana

Teško je i pobrojiti koliko puta smo ga gledali kako savršeno utjelovljuje neke teške, delikatne tipove progonjene unutarnjim (i vanjskim) demonima

Hoffmanu se beskrajno vjerovalo
Hoffmanu se beskrajno vjerovalo (Arhiva)

Teško se točno odlučiti što se u ovom trenutku čini gore - sama činjenica iznenadne i prerane smrti sjajnog, genijalnog Philipa Seymoura Hoffmana prekjučer u 47. godini života ili pak njene grozne okolnosti. Bi li ju bilo lakše progutati da ga je npr. pregazio autobus?

Teško je i pobrojiti koliko puta smo ga gledali kako savršeno utjelovljuje neke teške, delikatne tipove progonjene unutarnjim (i vanjskim) demonima. Bio je jedan od onih glumaca kojem, iako si ga gledao već bezbroj puta i pomalo ti se čini kao da ga osobno poznaješ, odmah u prvim kadrovima povjeruješ da je to baš taj lik kojeg ti upravo „prodaje".

Čini se da je najbolji bio tamo negdje oko svoje 40-e, cca. 2007. i 2008., i iz tog je perioda čak pet filmova na ovoj listi, iako nemamo razloga misliti da je njegovo najbolje bilo iza njega, već da su ga najveće stvari tek čekale, dapače. No, i ovako je iza sebe ostavio groman, grandiozan opus što glavnih, što „sporednih" uloga...

Među 10 uloga u kojima ćemo ga najradije ponovno gledati posebno se izdvaja ona šlampavog gaya Scottyja u filma Paula Thomasa Andersona „Kralj pornića".

Naravno, nezaobilazna je i uloga pisca Trumana Capotea u filmu „Capote" za koju je primio svog jedinog Oscara, iako je imao ukupno čak četiri nominacije za ovu nagradu. Jedan od filmova u kojima mu je kipić izmakao za dlaku bio je „Obitelj Savage" u kojem s Laurom Linney briljira u drami o bratu i sestri koje život ponovo spoji kad su primorani brinuti se za umirućeg oca.

Bio je nominiran i za ulogu ciničnog CIA operativca Gusta Avrakotosa u političkoj satiri Mikea Nicholsa „Rat Charlieja Wilsona", a svakako mnogi će ga zasigurno pamtiti po posljednjoj velikoj ulozi, onoj karizmatičnog šarlatana Lancastera Dodda, parafrazi biografije oca scijentologije L. Rona Hubbarda u filmu „Master", ponovno s redateljem Paulom Thomasom Andersonom.

Cijeli izbor antologijskih uloga Philipa Seymoura Hoffmana možete provjeriti na filmskom portalu Nemilosrdni gadovi.

04.02.2014. 16:00:47
http://metro-portal.hr/top-10-uloga-po-kojima-cemo-pamtiti-philipa-seymoura-hoffmana/83088/