Metro-portal.hr

objavljeno 15.12.2012. 20:04:00
NAJBOLJI OD NAJBOLJIH

Top 10 modnih dizajnera svih vremena

GALERIJA - Saznajte zašto od svih dizajnera najviše pamtimo imena Armanija, Versachea, Kleina, Diora, Coco Chanel,...

Coco Chanel - legenda nad legendama
Coco Chanel - legenda nad legendama (MWN)

Tko su najveći modni dizajneri koji su ikad hodali (ili još hodaju) Zemljom? Metro International je proveo anketu među svojim čitateljima u SAD-u, Kanadi, Danskoj, Francuskoj, Grčkoj, Mađarskoj, Italiji, Nizozemskoj i Portugalu kako bi pronašao odgovor na to pitanje. Na prvim mjestima se nalaze:

1. Coco Chanel - dizajnirala je prvu malu crnu haljinu, žensko odijelo od tvida i klasičnu prošivenu torbu. Moda Coco Chanel je bezvremenska zbog čega su čitatelji "najznačajniju dizajnericu 20. stoljeća" proglasili i najznačajnijom dizajnericom svih vremena.

2. Giorgio Armani - postavio je nove standarde u krojenju odjeće po kojima je Milan i danas prepoznatljiv. Armani je sinonim za klasičnu mušku modu.

3. Christian Dior - uzdrmao je modnu industriju kada je predstavio svoj "New Look", kolekciju kojom je hrabro istaknuo ženski struk. Bio je majstor silueta koji je inspirirao mnoge naraštaje modnih dizajnera.

4. Yves Saint Laurent - moda legendarnog dizajnera ponovno će oživjeti u kolekciji za proljeće/ljeto 2011. u sklopu koje će biti predstavljene suvremene verzije "Le Smoking" odijela i safari-jakne. Yves Saint Laurent  je simbol za profinjenije i inovativne "nosive" kreacije.

5. Calvin Klein - dizajner koji je traper uveo u visoku modu i utemeljio minimalizam kakvog danas poznajemo.

6. Gianni Versace - kolekcijama je definirao eru ekstravagancije i luksuza 90-ih. Versace je ujedno među prvima počeo manekenkama isplaćivati visoke honorare kako bi ih pridobio za svoje revije.

7. Ralph Lauren - otac polo majice koji je stvorio sportski stil i tzv. preppy look.

8. Pierre Cardin - dizajner koji je inspiraciju za svoje pomalo uniseks kolekcije tražio u svemiru. Stvorio je popularne balon haljine.

9. Jean-Paul Gaultier - kreator drske, ali ujedno seksi mode i legenda pop kulture. Proslavio se i špičastim grudnjakom kojeg je prije 20 godina dizajnirao za Madonnu.

10. Karl Lagerfeld - teško ga je povezati s jednim jedinim stilom, ali je to ujedno njegova najveća prednost. Vješto prepoznaje pravi trenutak za određeni stil i jedan je od rijetkih "starijih" dizajnera koji je i danas izuzetno aktivan na sceni. 

Piše: Kenya Hunt
15.12.2012. 20:04:00
http://metro-portal.hr/top-10-modnih-dizajnera-svih-vremena/54881/