Metro-portal.hr

objavljeno 12.01.2010. 18:09:15
ALASTAIR CAMPBELL:

Tony Blair nije hrlio u rat u Iraku

Kontroverzni spin doktor bivšeg britanskog premijera tvrdi da je Blair vjerovao da će se sve riješiti mirnim putem

(Getty Images)

Bivši britanski premijer Tony Blair nije hrlio u rat i sve do zadnjeg trenutka favorizirao je diplomatsko rješenje, ustvrdio je njegov bivši savjetnik za komunikacije Alastair Campbell pred povjerenstvom koje istražuje britanski angažman u Iraku.

"Tony Blair je vjerovao sve do (glasovanja o donjem domu parlamenta o sudjelovanju Velike Britanije u vojnom angažmanu) da će se to riješiti mirnim putem", rekao je Campbell, bivši i kontroverzni "spin doctor" Tonyja Blaira, prenosi agencija AFP.

Zastupnici su za vojni angažman britanske vojske glasovali 18. ožujka 2003., a invazija je počela 20. ožujka, podsjeća francuska agencija.

Blair, bivši premijer laburista, osobno je pisao američkom predsjedniku Georgeu W. Bushu 2002., da će London podržati vojnu akciju samo ako diplomatski napori ne postignu rezultat.

Blair nije nikada "hrlio u rat", unatoč bliskim vezama s Bushom, ustvrdio je Campbell u utorak, prenosi agencija Reuters. No, ipak je osobno napisao Bushu da će mu potporu za vojnu akciju ponuditi ako Sadam ne pristane na zahtjeve Ujedinjenih naroda o razoružanju prije invazije u ožujku 2003., rekao je Campbell.

London je 45.000 britanskih vojnika poslao u invaziju unatoč velikoj dvojbi oko legalnosti takve akcije i unatoč masovnim prosvjedima na ulicama Londona protiv takva angažmana, a u Iraku je ubijeno 179 britanskih vojnika.

Campbell je prvi visokopozicionirani dužnosnik koji o okolnostima britanskog ulaska u irački rat odgovara pred peteročlanim povjerenstvom koje vodi John Chilcot, bivši visoki dužnosnik.

Za nekoliko tjedana iskaz treba dati i sam Blair, a povjerenstvo djeluje u osjetljivu trenutku za Britaniju s obzirom na približavanje parlamentarnih izbora u lipnju na kojima se očekuje pobjeda konzervativaca nakon dugogodišnje vladavine laburista. (hina/metro-portal)

12.01.2010. 18:09:15
http://metro-portal.hr/tony-blair-nije-hrlio-u-rat-u-iraku/30533/